Annons
Annons
Här syns en av affischerna som ska sättas upp på nationerna. Ett första nationsgemensamt steg för att motverka sexuella ofredanden. F. v. kommunikationsansvarig David Martinsson, ordförande Erik Bogegård och och vice ordförande Jonas Tilling.
Foto: Sandra Gunnarsson, ursäkta dåligt ljus

KK: nej till tafs


I våras uppmärksammades problem med tafsning på nation. Nu har Kuratorskonventet, KK samlat alla nationer i en gemensam kampanj mot sexuella ofredanden.

I artikeln ”Skulle aldrig gå dit i tight kjol” som publicerades i Ergo i våras kom problemen med sexism på nationerna upp till ytan. Den handlade om en grupp studenter som fått nog av att ständigt bli tafsade på och som krävde bättring. Stockholms nation pekades ut, men sedan problemen uppdagades har nationen arbetat aktivt för att skapa en bra miljö. Affischer har satts upp som informerar om att tafsning inte är okej och man ordnade två föreläsningar för samtliga nationer om sexism under våren och hösten. Nu har nationernas samarbetsorgan, Kuratorskonventet (KK), samlat alla nationer i en gemensam kampanj.

– Vi har hämtat mycket inspiration från Stockholms nations trygghetsgrupp. Affischkampanjen är ett första steg för att kommunicera till nationernas besökare att sexism inte är någonting som tolereras i nationsvärlden, säger Erik Bogegård ordförande för kuratorskonventet.

Han visar en av affischerna som i det närmsta är klar, ”Ett respektfullt nationsliv – ingen nation tolererar sexuella ofredanden i sina lokaler”. Kampanjen syftar i ett första steg främst till att motverka ofredanden i serveringsmiljö där det förekommer alkohol. Tanken är att affischerna ska sättas upp på samtliga nationer i början av nästa år.
Att förhindra sexism är viktigt, inte minst för att många gör sina första utekvällar just på nation, menar Erik Bogegård.

– Nationerna är ju en sorts vuxenträning där man utforskar vuxenvärlden. Därför är det självklart att alla besökare ska känna sig välkomna, trygga och inkluderade.

Problemen uppmärksammades ju redan i våras. Varför har det tagit så lång tid för er att få till ett ställningstagande?

– Vi ville göra en noga, genomtänkt kampanj som alla nationer står bakom. Sen kan man absolut vara självkritisk, men affischkampanjer är ju inte det enda nationerna gör. Kontinuerliga utbildningar inom nationerna sker löpande. Denna kampanj är ett första steg, sedan ska vi inte klappa oss på axeln och känna oss nöjda, utan gå vidare med nästa steg.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…