Annons
Universitetsstudier är långt ifrån en självklarhet för unga från studieovana hem, och det gäller även många med höga betyg.
Foto: Sigrid Asker

Barn till lågutbildade ratar högre utbildning trots bra betyg


Den sociala snedrekryteringen till högre studier är stark. Unga från studieovana hem väljer ofta bort högskolestudier trots att de har höga betyg.

En stor grupp unga, omkring 5000 per år, med goda gymnasiebetyg, väljer bort högre studier. Det rör sig till stor del om barn till föräldrar utan akademisk utbildning. Den starka sociala snedrekryteringen till högskolan kan alltså inte enbart förklaras med att barn till föräldrar med låg utbildning presterar sämre i skolan, visar en ny analys från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

–Det finns en stor grupp unga som presterar bra på gymnasiet men ändå inte studerar vidare. Vi kan se att dessa i huvudsak kommer från studieovana hem. Samtidigt har universitet och högskolor i uppdrag av regeringen att rekrytera fler av de som traditionellt inte väljer högre studier. Det finns alltså en grupp unga människor vars potential i dagsläget inte tas tillvara, säger Fredrik Svensson, utredare på UKÄ:s analysavdelning.

Studien visar också att unga med lägre betyg i större utsträckning läser vidare om de har minst en högutbildad förälder. 59 procent av de nybörjarstudenterna födda 1991 med låga gymnasiebetyg kommer från studievana hem.

–Vi uppskattar att ytterligare drygt 5 nbsp;000 studenter med goda betyg från gymnasiet skulle kunna rekryteras till högskolan varje år om den sociala snedrekryteringen inte varit så stark. En angelägen följdfråga baserat på detta blir därför hur de med höga betyg men från studieovana hem skulle kunna rekryteras till högskolan i högre grad än idag. Vi ser att det sannolikt behövs ett mer riktat arbete mot den här särskilda gruppen studenter, säger Fredrik Svensson.

Sammanlagt övergick 33 procent av de unga med förgymnasialt utbildade föräldrar till högre studier, medan motsvarande siffra för de med högst utbildade föräldrar var 87 procent.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…