Annons
Annons
Inom gul markering ser du platsen för nya studentbostadsområdet Flogstavallen.
Foto: Uppsala kommun

Klart för 400 nya studentbostäder


Trots överklagan från boende i närområdet står det nu klart att det nya studentbostadsområdet Flogstavallen kommer att byggas intill Majklockan.

Det nya studentbostadsområdet Flogstavallen med omkring 400 smålägenheter ska byggas i närheten av Majklockan, strax intill Flogstavägen. Datum för byggstart är ännu inte satt men planerna ser ut att gå vägen. Det är Uppsala kommun och V-Dala nations studentbostadsstiftelse som tillsammans ser till att Flogstavallen upprättas. I byggplanen ingår utrymmen för kaféer, restauranter och en cykelpool.

– Det är en bra plats för fler studentbostäder i just det här området, Så länge man inte tar bort alla grönområden kommer Flogstavallen att vara ett attraktivt boende och en viktig del i att bygga bort bostadsbristen för studenterna i Uppsala, säger studenten Andreas Apelqvist, 26, boende i Majklockan. nbsp;

I Sveriges förenade studentkårers (SFS) rapport om boendesituationen för studenter 2016 rödmarkerades Uppsala, vilket betyder att staden inte lever upp till den standard som SFS ställer på studentstäder. Vice ordförande för Uppsala Studentkår, Joel Cevey Tärnholm, är positiv till att man väljer att bygga studentbostäder och inte bostadsrätter. Han hoppas att bygget ska hjälpa en bit på vägen så att fler ska kunna få förstahandskontrakt i Uppsala.

– Det går i linje med ”7-krav-kampanjen”, vår tidigare kampanj med sju olika studentfrågor som vi driver hårdast. En av dem handlar just om att bygga bort bostadsbristen i vår stad. Uppsala studentkårs mål var 4000 nya bostäder men det kommer att landa på cirka 2000 till år 2021 enligt uppgifter från Uppsala kommun, säger Joel Cevey Tärnholm.

Förutom husen på Flogstavallen planeras nya studentbostäder i Studentstaden, Rackarberget, Kantorn och Rosendal, via förtätning och på obrukade grönområden. nbsp;

Alla är dock inte positiva till Flogstavallen. 29 personer som bor i närheten har, som Ergo tidigare rapporterat om, överklagat byggnadsplanerna i februari i år och vill att de ska upphävas eller i andra hand byggas lägre. Som planen ser ut idag så kommer husen att vara sex till sju våningar höga. Detta anser de klagande på Oslovägen är problematiskt då det kommer att skymma kvällssolen och påverka odlingsmöjligheterna i deras trädgårdar.

Överklagandet avslogs 3 september 2018 och Nacka tingsrätt gick på Uppsala kommuns linje om att kommunen själv får bestämma över den lokala byggnationen då länsstyrelsen godkänt byggnadsplanen.


Annons

Annons

nbsp;

Andra planerade byggen av studentbostäder:

Flogstavallen - ca 400 lägenheter

Rackarberget -ca 450 lägenheter

Kantorn - ca 450 lägenheter

Studentvägen - ca 350 lägenheter

Rosendal - 133 lägenheter (inflyttning beräknas till sommaren 2020).

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…