Annons
Annons
Håll väskan borta från hotellsängen när du är på resa om du inte vill råka få med dig den här rackarn som fripassagerare hem till studentbostaden.
Foto: Piotr Naskrecki/Wikimedia Commons

Lusbastu råder bot


Nya rutiner och ökad medvetenhet bland de boende har minskat antalet utbrott av vägglöss i Studentstadens studentrum. En effektiv åtgärd har visat sig vara att hetta upp tillhörigheter fyllda med ovälkomna invånare i en så kallad lusbastu.

För runt fem år sedan led hyresvärden Studentstaden av återkommande utbrott av vägglöss i sina studentbostäder. Men nu ser det ut som att de små ovälkomna djuren fått det svårare.
– Tidigare hade vi runt sextio fall per år, nu är vi nere på runt tio. Det beror både på att studenterna blivit mer medvetna om hur man ska skydda sig och att vi har skapat mycket bättre rutiner, säger Joakim Palestro, fastighetschef på Studentstaden.
Bland annat har man inrättat två så kallade lusbastur – rum där hyresgäster kan ställa sina tillhörigheter i värme som är så hög att lössen dör. Vid extrema fall, där användande av lusbastu och två sprutningar med bekämpningsmedel inte hjälpt, har man också preparerat väggarna med kisel.
Det är dock svårt att ha en nollvision rörande vägglöss eftersom studenter flyttar och reser mycket.
– Vi kommer ju aldrig få bort problemet helt. Vi har 4 000 bostäder och har nu en extremt hög omflyttning i och med att det blivit lättare för studenter att få bostad, säger Joakim Palestro, nbsp; nbsp; nbsp;
Han tipsar vidare om att man kan minska risken för att drabbas av vägglöss på resa genom att inte öppna sin väska på sängen, utan på ett bord.


Annons

Annons

Läs mer

2020-02-20 10:57
Två läkarstudenter misstänks ha fuskat genom att skriva upp varandras namn vid obligatoriska moment där bara en av dem…
2020-02-20 10:24
Vem vill du se som Uppsala universitets nya rektor? Fram till måndag 24 februari kan studenter och anställda nominera…
2020-02-19 11:55
”Ifrågasatt kvalitet” – så lyder betyget för de ämnen som granskats i UKÄ:s utvärdering av ämneslärarutbildningarna vid…