Annons
Annons
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, vill ta krafttag mot fusket på högskoleprovet.
Foto: Sigrid Asker

Fuskare kan förlora poäng


Den som har tagit sig in på ett lärosäte genom att fuska på högskoleprovet kan i dagsläget behålla tagna högskolepoäng, även om hen blir avstängd från utbildningen. Regeringen ska nu utreda om man bör frånta fuskarna sina poäng.

Förra regeringen gjorde det olagligt att fuska på högskoleprovet och sedan dess har ett antal personer förlorat sina studieplatser efter avslöjande om fusk. Däremot har fuskare fått behålla tagna högskolepoäng.

– Lärosäten som hanterat fusk har låtit fuskare behålla sina poäng men signalerat att det är oklart, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Därför gör regeringen nu ett tillägg till pågående utredning om hur fusk på högskoleprovet ska kunna stävjas. Man vill även se över ifall de avslöjade fuskarna bör fråntas sina högskolepoäng.

– Vi måste få bort fusket. Högskoleprovet är en viktig andra chans men om vi inte får ordning på fusket förlorar det sin legitimitet, säger Matilda Ernkrans.

Utredningen beräknas vara färdig 29 november och ett delbetänkande kommer att släppas i juli.


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-20 15:27
Nu har valprocessen av en ny rektor börjat närma sig sluttampen. Idag presenterades de tre slutkandidaterna som är…
2020-05-20 11:45
Kommer det bli distans- eller campusbaserad utbildning till hösten? Rektor Eva Åkesson menar att det är för tidigt att…
2020-05-19 11:15
Hur har utbildningskvaliteten påverkats av att universitetet gått över till distansundervisning? Och hur mår studenterna…