Annons
oxytocin
Oxytocin har samband med parbildning, fortplantning och aggressivitet.
Foto: Wikimedia commons/ Edgar 181

Hjälp mot sexmissbruk på väg


Forskare från bland annat Uppsala universitet har upptäckt att personer som lider av hypersexualitet har högre oxytocinnivåer än andra. Detta kan på sikt bana väg för bättre behandling.

Patienter som lider av hypersexuell störning har högre nivåer av oxytocin. Det konstaterar forskare från Uppsala universitet, Umeå universitet och Karolinska Institutet. I studien har man jämfört 60 personer som sökt hjälp för hypersexuellt beteende, sexmissbruk, med friska personer.

– Hypersexualitet är när sex blir en tvångsmässig och ritualmässig handling där man inte längre mår bra och börjar se negativa konsekvenser av beteendet, men ändå fortsätter med det. Och man har försökt flera gånger att minska det sexuella beteendet utan att lyckas, säger Adrian Boström vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet till SVT Nyheter Uppsala.

Oxytocin har samband med bland annat parbildning, fortplantning och aggressivitet. Den nya upptäckten kan på sikt innebära att patienter med hypersexualitet kan erbjudas bättre behandling, till exempel genom psykoterapi.

– I en separat studie som inte är publicerad har vi visat att oxytocinnivåerna är högre hos hypersexuella, och att när de fått behandling med terapi så sjunker nivåerna, vilket också stöder fynden i den här studien, säger Adrian Boström till SVT Nyheter Uppsala.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…