Annons
Annons
Christina Boman
Christina Boman, säkerhetschef på Uppsala universitet, menar att allt har gått rätt till vid beslutet om ändrade öppettider på campus.
Foto: Lina Svensk

Nattstängt campus väcker känslor


Sedan oktober har alla campus stängt nattetid. Skälet ska vara att lokalerna används som sovplats men studenter är besvikna över att inte ha fått vara delaktiga i beslutet.

En kväll i somras kom en väktare fram till Oskar Tegby när han satt och pluggade på campus och sade åt honom att han måste lämna lokalen eftersom de stänger vid midnatt.

– Jag blev helt ställd. Det är många som brukar sitta där och plugga sena kvällar och helger.

Under september återgick man till att ha öppet dygnet runt men kort därefter fattades beslutet att alla campus vid Uppsala universitet från och med första oktober ska ha stängt mellan midnatt och klockan fem på morgonen. Uppsala teknolog-och naturvetarkår (UTN) har nu anmält Uppsala universitet till Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

”I första beslutet, som gällde under sommaren, var studenterna inte delaktiga alls varken i beredningsprocessen eller när beslutet fattades. Studenterna informerades inte heller om beslutet. Gällande det andra beslutet, som behandlade permanent stängt inträde, så var en studentrepresentant närvarande när beslutet fattades men vi var inte delaktiga när beslutet bereddes” står det i anmälan, med hänvisning till Högskolelagen, som säger att studenter har rätt att vara representerade när det fattas eller bereds beslut som har betydelse för deras utbildning och situation.

Oskar Tegby varskoddes om de nya öppettiderna genom ett mejl från sin institution.

– Det är naivt att tro att studenter inte pluggar efter midnatt. Jag har ingen egen dator och behöver därför ha tillgång till universitetets datasalar. Det måste vara ännu svårare för de som behöver använda labb, säger han.

Liksom UTN är Oskar Tegby kritisk till att begränsningen av öppettiderna infördes utan att studenterna fått vara delaktiga. Orsaken som anges, att lokalerna skulle ha varit otrygga eftersom personer övernattar där, tycker han inte håller.

– Jag har aldrig sett någon sova på något campus. Och om det skulle vara så skulle man kunna frånta dessa möjligheten att vistas på campus på natten och koppla in någon myndighet som ansvarar för utsatta människor, säger Oskar Tegby.

För en tid sedan upptäckte han att Blåsenhus har stängt mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen. Olika campus öppettider på olika campus tycker han skapar ovisshet.

– Det känns jobbigt att de kan ta sådana här beslut över våra huvuden. Vi bestämmer ju inte över hur de ska sköta sina jobb, säger Oskar Tegby.

Att universitetet i samband med att öppettiderna på campus begränsades istället har gjort det möjligt för studenter att plugga i Segerstedthuset på nätterna tycker han inte väger upp. Segerstedthuset har betydligt färre studieplatser än alla campus tillsammans.

– De har datorer men inte någon relevant mjukvara för att studera någonting mer specifikt än vad som går att hitta på internet utan att installera, säger Oskar Tegby.

Christina Boman, säkerhetschef på Uppsala universitet, har tagit del av UTN: s anmälan till UKÄ. Ett yttrande håller på att skrivas.

– Yttrandet ska lämnas in 3 december så jag vill inte säga så mycket innan dess. Men vi tycker att vi har bra svar på de frågor som ställs, säger Christina Boman.

Att beslutet skulle ha fattats utan att studenter varit delaktiga förnekar hon.

– Där de ska vara delaktiga har de varit det. Det var Uppsala studentkårs förslag att öppna upp Segerstedthuset.

Dessutom, menar Christina Boman, har det alltid varit olika öppettider på olika campus. Gamla torget, Blåsenhus och Ekonomikum var inte tillgängliga dygnet runt före beslutet heller.

– Områdena bestämmer själva vilka öppettider de ska ha.

Christina Bomans uppfattning är att det inte har rått något orimligt tryck på studieplatserna sedan de nya reglerna infördes. Segerstedthuset brukar ha fem, sex nattpluggare.

– Det är inte direkt så att man blir nedsprungen, säger Christina Boman.

De som har mer specifika skäl för att kunna vistas på campus efter stängning har möjlighet att ansöka om dispens.  Exempelvis Studentradion och Utrikespolitiska föreningen har på så vis fått tillgång till sina lokaler även på natten.

– På Campus Gotland har de som läser speldesign fått möjlighet att vara där efter stängning. Vi har föreslagit för UTN att de ska skriva ihop sina önskemål så kanske de kan tillgodoses. Det är bättre än att folk går omkring och är irriterade, säger Christina Boman.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…