Annons
Annons
Skiss nytt hus Studentvägen
Bygglov klubbat för ytterligare tre hus på Studentvägen. Här undersöker man nu möjligheten att ta vara på vindkraft för att på så sätt göra husen ännu mer självförsörjande. I bild syns vindturbinerna på taket.
Foto: a-sidan arkitektkontor

Vill utnyttja vindkraft i nya studentlägenheter


Kommunens byggnadsnämnd har gett bygglov till tre nya hus på Studentvägen. Husen kommer inrymma 135 studentlägenheter och hållbarhet står i fokus – i skisserna finns både solpaneler och vindturbiner inritade

Området ”Studentvägen” är inne i en expansiv fas. Tre nya hus har redan påbörjats, varav ett är i det närmsta är klart. Nu har också Uppsala kommun byggnadsnämnd klubbat igenom bygglov för ytterligare tre hus som kommer att inrymma 135 studentlägenheter.
– Det kommer att bli två fyrkantiga hus och ett lite större. De ska spegla de hus som finns idag – meningen är att de ska smälta in så bra som möjligt, säger Håkan Falk, vd på stiftelsen Norrlandsgårdarna som står bakom byggplanerna.
I husen kommer det finnas ettor, tvåor och några treor. Planen är också att bygga en gemenskapslokal i botten.

Håkan Falk berättar att hållbarhet är ledordet nu när man bygger nytt i området. Befintliga hus har redan fått solpaneler på taket och det ska även de nya få. Husen kommer värmas upp med bergvärme och i skisserna finns även planer på att utnyttja vindkraft genom vindturbiner.
– Det kommer inte vara en propeller, utan liknar mer sådana pratare som snurrar som butiker har på trottoaren, fast större. De skulle vara runt två meter höga och sitta på husens sidor, säger Håkan Falk.
Att använda sig av vindkraft i den här typen av hus är mycket ovanligt och det är ännu inte klart om det kommer att bli av.
– Det är jättespännande om vi kunde bygga hus som är mer självförsörjande, vi får se om det går i mål.

Jag frågar Håkan Falk om byggnationerna kommer utgöra något hot för Uppsalas bästa fläderbestånd som finns i området. Det tror han inte då man lagt stor vikt vid att försöka bevara den växtlighet som finns och skapa en trivsam utomhusmiljö.
– Vi har också satsat på blommor och lökväxter i år, de har ett stort värde för både trivsel och trygghet i området.

Om allt går enligt planerna väntas de tre husen som byggs i Norrlandsgårdarnas regi stå färdiga om två år. Lägger man till de tre hus som redan nu byggs i området av Stiftelsen Gästrike-Hälsinge nations studentbostäder och Stiftelsen Stockholms nations studentbostäder kommer Studentvägen då ha fått ett tillskott på runt 300 studentlägenheter. Samtliga hus är ritade av arkitektkontoret a-sidan.

Bild: a-sidan arkitektkontor

 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…