Annons
Annons
Bild Uppsala stadsteater
I september planeras premiär för föreställningen som hämtat inspiration från den verkliga kidnappningen av en psykologstudent.
Foto: Uppsala stadsteater/Wikipedia

Uppsalakidnappning blir teater


Verklighet blandas med fiktion när Uppsala stadsteater sätter upp en pjäs baserad på kidnappningen av en Uppsalastudent.

År 2011 kidnappades en Uppsalastudent från sitt hem och fördes till en ensligt belägen gammal skola uppe i Västerbotten. Det dröjde flera dagar innan polisen hittade studenten som då hade suttit inlåst i kylan och fruktat för sitt liv. Kidnapparna, en läkarstudent, en psykologstudent och ett tidningsbud hade planerat att pressa Uppsalastudentens familj på pengar.

Händelserna den där vintern 2011 har inspirerat till en ny pjäs på Uppsala stadsteater. Föreställningen Det händer inte här blandar verklighet och fiktion och regisseras av Martin Rosengardten.
– Jag tilltalades av pjäsen är baserad på en verklig händelse. Med det sagt försöker vi inte göra en dokumentärteater av det här. Vi försöker se människorna bakom och människorna runtomkring. Vi vill inte hänga ut någon. Alla i den här historien är på något sätt offer, säger regissör Martin Rosengardten till Aftonbladet Uppsala.

Martin Rosengardten och manusförfattare Kristian Hallberg är inte de första som inspirerats av kidnappningen. Händelsen har tagits upp i flera poddar och dokumentärer – kanske mest omfattande i P3 dokumentär där Uppsalastudenten själv medverkar och berättar om de traumatiserade dagarna. År 2018 gjordes också en filmatisering, den svarta komedin ”Uppsalakidnappningen”, som inte direkt fick strålande recensioner.

Föreställningen Det händer inte här förväntas ha premiär 19 september på Uppsala stadsteater förutsatt att coronasituationen gör det möjligt.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…