Annons
Annons
Högskoleprovet
Regeringen fortsätter skjuta till resurser för att få UHR att anordna högskoleprov nu i höst. Men gårdagens beslut att tillsätta en nationell samordnare blev droppen för UHR:s generaldirektör som idag meddelar att hon avgår från sin post.
Foto: Foto: Eva Dalin/pressbild UHR

30 miljoner för att högskoleprovet ska gå att genomföra i höst


Regeringen beslutade igår att man ska skjuta till 30 miljoner kronor för att högskoleprovet ska gå att genomföra redan i höst och till våren på ett smittskyddssäkert sätt.

Det har varit många turer fram och tillbaka gällande högskoleprovets varande eller icke-varande den här hösten på grund av den rådande smittorisken. Universitets- och högskolerådet, UHR, som ansvarar för högskoleprovet, meddelade så sent som 2 september att deras beslut att ställa in höstens högskoleprov ligger fast då de bedömde att det inte kommer att gå att genomföra provet utan risk för smittspridning.

Men igår beslutade regeringen att man ska tillsätta en nationell samordnare som ska bistå UHR att genomföra smittskyddssäkra högskoleprov hösten 2020 och våren 2021. Regeringen skjuter till 30 miljoner kronor till ändamålet.
– För att det ska vara möjligt att genomföra högskoleprovet på ett smittskyddssäkert sätt behöver kapaciteten vad gäller lokaler och personal ökas. Det krävs omfattande insatser för att detta ska vara möjligt, och det är viktigt att ansvaret för genomförandet ligger på UHR som har en överblick nationellt. Den nationella samordnaren ska bistå UHR i arbetet med att genomföra högskoleprovet i höst, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Det är dock fortfarande UHR som, i samråd med de 21 lärosäten som anordnar högskoleprovet, fattar det slutgiltiga beslutet om det blir något prov i höst eller inte.I skrivande stund uppger UHR att de inte kan kommentera regeringens beslut.

Regeringen har redan tidigare fattat beslut som ska skapa bättre förutsättningar för UHR att anordna provet i höst och i vår. Dels ska UHR kunna besluta att för ett visst provtillfälle tillåta att endast den som inte redan har ett giltigt provresultat ska få delta i högskoleprovet om det behövs av smittskyddsskäl, och dels har de fått ett uppdrag från regeringen att ta fram fler högskoleprov så att minst tre prov per kalenderår finns tillgängliga under 2021-2023.

I samband med att Ergo publicerar den här texten nås vi av beskedet att UHR:s generaldirektör, Karin Röding, avgår från sin post till följd av de många turer som uppstått kring höstens högskoleprov, där beslutet om den nationella samordnaren blev droppen.
– Beslutet kring en nationell samordnare för högskoleprovet fällde avgörandet för mitt beslut. Jag uppfattar rollen som en överrock där ansvar och befogenheter inte längre hänger ihop, säger Karin Röding i ett pressmeddelande.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…