Annons
Annons
Bild Johan Nöjd
Av de 90-talister som provtagits för covid-19 den senaste veckan i Region Uppsala har 6 procent testat positivt, berättar Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala.
Foto: Lina Svensk

Covidfallen bland studenter har ökat


Två smittkluster på läkarprogrammet och enskilda covidfall på andra kurser. Nu tre veckor in på terminen konstateras att coronasmittade i åldersgruppen 20-30 år ökar.
– Det kan ju gå ner igen, men man blir alltid lite oroad när man ser kurvor som går uppåt, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Bland de som testar sig för covid-19 i region Uppsala är det just nu 1,8 procent som faktiskt bär på smittan. Det är något högre andel än tidigare och det är framförallt en grupp som bidrar till ökningen.
– Bryter vi ner statistiken i olika åldersgrupper då ser vi att det är 20-30-åringar, 90-talister, som står för hela ökningen. I den gruppen är det sex procent som testat positivt den senaste veckan, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala.
Ser man att det ökat nu efter att terminen dragit igång?
– Ja det har ju varit en del även tidigare i den gruppen. Men det är ganska tydligt nu att det går uppåt.

Johan Nöjd visar statistiken på sin dator. Den senaste veckan är det 37 stycken i gruppen 20-30-åringar som testat positivt för covid-19. Detta att jämföra med 27 stycken veckan tidigare och 10 personer veckan innan dess.
– Det kan ju gå ner igen, men man blir alltid lite oroad när man ser kurvor som går uppåt.

Det är såklart inte enbart studenter som ingår i gruppen covidpositiva 90-talister. Men det har nu förekommit flera fall av smitta bland studenter som man känner till.
– Det har varit två utbrott på läkarprogrammet – ett på termin sju och ett på termin fem – där totalt minst 16 studenter testat positivt. Bägge två verkar vara kopplade till fester som hölls i månadsskiftet augusti september. Sedan har vi haft enstaka fall på andra kurser.
På läkarprogrammets termin fem gick man över till distansundervisning efter utbrottet. På termin sju läste studenterna redan på distans.
 

"Vi är rädda för den där potentiella superspridaren som kanske inte har symptom idag, men som får symptom i morgon."

Foto: Lina Svensk

 


Annons

Annons


Johan Nöjd betonar att vi bör fortsätta med allt det vi lärt oss under den här perioden för att undvika smitta – att hålla avstånd och tvätta händerna. Man ska också passa sig för stora privata samlingar så som fester.
– Ska man vara social ska man vara det med så få människor som möjligt och gärna samma folk som man träffat på sista tiden, säger Johan Nöjd och fortsätter:
– En risksituation som vi ser är när ett större gäng samlas där en del inte har sett varandra på länge. Vi är rädda för den där potentiella superspridaren som kanske inte har symptom idag, men som får symptom i morgon. Vi ser ju mer och mer nu att det kanske är dagen innan man får symtom som man är som farligast.
Hur ska man tänka med provtagning? Om man bara känner sig lite snuvig kanske man inte vill belasta vården?
– Sådana gränsdragningar är svåra. Har du feber och influensaliknande symtom är det klart att du ska testa dig. Har du varit på en fest och du hör att någon har fått feber efter festen då kan det vara värt att testa dig. Om du annars en dag plötsligt börjar nysa eller får lite snuva kan det vara klokt att isolera sig men avvakta till dagen efter och se hur du mår då innan du beställer prov. Detta då man för närvarande har en hög belastning på Provtagningsenheterna och laboratoriet där proverna analyseras.

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…