Annons
Bild Högskoleprov och Peter Honeth
Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet, säger att det fanns 250 högskoleprovsplatser kvar i Uppsala under söndagskvällen.
Foto: Alexander Florencio UHR/ News Øresund – Johan Wessman

Fortfarande högskoleprovsplatser kvar


Efter problem med fusk och köbildning ser det ut som att alla behöriga som anmält sig till höstens högskoleprov har fått en plats. Det finns till och med fortfarande goda chanser för de som vill skriva men ännu inte anmält sig.
– Det är inte någon lång kö, den som vill anmäla sig kan komma in direkt. Dessutom har nästan alla lärosäten platser kvar, säger provsamordnare Peter Honeth.

När anmälan till höstens ”begränsade” högskoleprov öppnade i fredags blev köerna snabbt långa. Det var många som ville skriva provet och var oroliga att inte få en plats. Deras oro tycks dock ha varit obefogad. När Ergo ringer upp provsamordnare Peter Honeth på måndagsförmiddagen berättar han att det fortfarande finns platser kvar, till och med i Uppsala.
– Det är inte någon lång kö, den som vill anmäla sig kan komma in direkt till anmälan. Dessutom har nästan alla lärosäten platser kvar – det är några som är fulla. Jag har bara uppgifter från sent i går kväll men då fanns fortfarande 250 platser kvar vid Uppsala universitet, säger provsamordnare Peter Honeth.

Höstens maxtak för antalet provskrivare i hela Sverige är satt till 27 640 personer. Enligt siffror från igår kväll var det runt 23 000 personer som anmält sig, vilket innebär att det då fanns runt 4 000 platser kvar. Alla som anmält sig hittills och inte har något giltigt resultat sedan tidigare har därmed fått en plats. Att det nu finns platser kvar och att anmälan skulle bli möjlig även för de som vill bättra på sina högskoleprovsresultat tror Peter Honeth inte kommer att bli aktuellt.
– Nej, det är mycket osannolikt. Vi kan inte veta förrän anmälningstiden gått ut hur många platser som finns kvar och då skulle det också röra sig om få platser. Lärosätena behöver också få besked om hur många som ska skriva, så det tror jag inte kommer att bli aktuellt.

"...det betyder inte att alla är jätteförtjusta i att det blir ett högskoleprov."

 


Annons

Annons

Under helgen rapporterade bland andra DN om att själva anmälan dragits med långa köer. Personer som försökte anmäla sig hade hamnat på köplats 60 000. Hur kunde det bli så? Peter Honeth förklarar att det berodde på att personer försökt öka sina chanser att få en plats genom att gå in på flera datorer eller enheter. Det fanns också de som ställt sig i kön trots att de redan har giltiga högskoleprovsresultat. Ju mer media skrev om köbildningen – desto fler gick också in i kön för att titta.   
– Det fanns alltså väldigt mycket luft i kön. Det var inte 60 000 individer som köade och verkligen ville ha en plats.
Hade ni kunnat göra på något annat sätt, det måste ju ha varit stressande att se att man 60 000 personer framför sig i kön?
– Ja vi gick ju ut med information om att det var mycket luft i kön och det gjorde förhoppningsvis att man förstod att det inte var hela världen om man hade ett väldigt högt könummer. Det visade sig ju också att det fanns platser kvar när kön var avverkad.
Det var en del som försökte kringgå kön och fuska till sig en plats hur ska ni hantera det?
– Ja det var en del som tog sig in innan kön öppnade. Det var en onödig omväg de försökte ta, det är ju ingen vits när det nu inte är någon kö. Några har vi identifierat och de kommer UHR att fatta beslut om snart, det lutar nog åt att de inte kommer få skriva provet.
Innan du tillsattes så var ju lärosätena väldigt kritiska till att anordna provet i höst, har de funnit sig i att det ska bli av nu?
– Ja, men det betyder inte att alla är jätteförtjusta i att det blir ett högskoleprov. Men alla har ju accepterat att medverka till högskoleprovet och de har accepterat det antal som de ska kunna ta emot. Efter lite diskussioner så blev det ändå en positiv process med lärosätena, även om de inte i grunden inte tycker att det är jättebra så har de ändå accepterat det hela.

Läs mer

2023-06-01 09:42
Nu söker Uppsala studentkår en ny journalist till tidningen Ergo! Vill du bevaka Uppsala universitet och studentlivet…
2023-05-17 17:31
Konstituerande fullmäktige bjuder på partidrama, Comic Sans-hat och en ganska dålig stämning. Ett nytt kårpresidium kan…
2023-05-12 10:47
Under torsdagen besökte Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar Uppsala och på agendan stod bland annat ett samtal…