Annons
Bild forsränning och granatfiskare
Niklas Larsson (t.h.) lyckades magnet-fiska upp en granat ur Fyrisån i somras. Om det finns fler på botten – är det då verkligen helt riskfritt att forsränna fram?
Foto: Arkiv, Sara Borsiin/Wilhelm Hultin

Kan granater hota forsränningen?


Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är forsränningen undervalborgsfirandet en säkerhetsrisk? Ergos Wilhelm Hultin har pratat med Uppsala kommuns säkerhetschef för att ta reda på mer.

Fyra granater har hittats i Fyrisån sedan årsskiftet. Niklas Larsson från Uppsala magnetfiskeförening hittade senast i juli en skarpladdad granat på en fisketur. Nationella bombskyddet kallades till platsen och kommunen gick ut med en avrådan från fortsatt mangnetfiske. Nu har avrådan dragits tillbaka och Niklas Larsson är åter på flotten och fiskar.

– Det hade varit roligt att hitta ett vapen från vikingatiden, eller typ Palmemördarens mordvapen, säger han med ett brett leende.  

Granater vill Niklas Larsson helst inte ha att göra med. De är farliga och det är tidskrävande att vänta in alla myndighetspersoner när man väl hittat en.

"Den mest sannolika förklaringen är att de kommer från privatpersoner som på något sätt har kommit över granaterna för flera år sedan."

Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun. Foto: Uppsala kommun


Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, berättar att man hävde avrådan mot mangnetfiske då man bedömer att granaterna i Fyrisån inte utgör en risk för allmänheten. Efter det senaste fyndet behövde man däremot tid att utreda säkerhetsläget och ha en diskussion med både polisen och Försvarsmakten.
– Granaterna kommer inte upp av sig själva genom båttrafik eller av badande. Därför har vi istället valt att uppdatera vår hemsida med information om vad man ska göra ifall man stöter på ammunition som inte exploderat, säger Anders Fridborg.  

Hur granaterna hamnade på åns botten kan han inte med hundraprocentig säkerhet säga.

– Det som vi bedömer vara den mest sannolika förklaringen är att de kommer från privatpersoner som på något sätt har kommit över granaterna för flera år sedan. De är av olika sorter. Möjligtvis kan man ha tagit med sig en granat hem från när man tjänstgjort och sen bestämt sig för att bli av med den.

Eftersom de flesta hittats mitt i stan menar Anders Fridborg att de troligtvis inte kommer från en gammal militärövning. De små metallklumparna har även varit nedbäddade i dy och därför avfärdar han teorin att de ska ha färdats med vattendraget från en annan plats där försvaret haft övningar.

Anders Fridborg anser inte att det finnas någon överhängande risk med forsränningen även om kommunen i sina bedömningar inte har tittat så noggrant på just den tillställningen.

Det är grunt på vissa ställen i ån och folk trillar ner i vattnet, kan det inte vara riskabelt om man trampar fel?
– Granaterna som legat där har varit på botten i flera årtionden och det har varit forsränningar i flera år utan att det hänt något, så vi tror inte att det finns en risk, säger Anders Fridborg.   

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…