Annons
Bild Tegnell
"Man bör verkligen avstå från att både arrangera och delta i fester och socialt umgänge." Anders Tegnell, statsepidemiolog berätade om de nya råden som ska gälla i Uppsala.
Foto: Wikimedia commons/Frankie Fouganthin/

Slutfestat i Uppsala


Undvik fest, kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Under tisdagens pressträff presenterade statsepidemiolog Anders Tegnell och smittskyddsläkare Johan Nöjd allmänna råd för region Uppsala – råd som kommer gälla minst två veckor från och med idag.

Det var under Folkhälsomyndighetens pressträff under tisdagen som Anders Tegnell berättade om de allmänna råd som nu, från och med den 20:e oktober och två veckor fram kommer gälla i Uppsala. Detta för att få bukt med smittspridningen, eller för att ”skärpa upp läget i Uppsala” som Anders Tegnell uttryckte det.

Från och med nu råder Folkhälsomyndigheten boende i Uppsala att undvika kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de man bor med. Myndigheten avråder också alla från att festa.
– Man bör verkligen avstå från att både arrangera och delta i fester och socialt umgänge. Många av de fall man ser i statistiken kommer från den typen av aktiviteter, sa statsepidemiolog Anders Tegnell.

"Antalet inlagda är toppen på isberget."

Johan Nöjd, smittskyddsläkare Region Uppsala. Foto: Lina Svensk


Bakgrunden till de nya råden är den negativa utveckling som skett i Uppsala under de senaste veckorna. Johan nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala, berättade under pressträffen att mellan sex och sju procent av de som testat sig under de tre senaste veckorna varit smittade av covid. Och nu är det inte längre bara bland de unga som smittspridningen ökat.

– Tidigare var det mycket snack om unga och studenter, framförallt för några veckor sen med en del kluster i studentmiljöer, men det vi ser nu är att andra åldersgrupper, framförallt medelålders kommer efter. Så det är inte så stor skillnad nu, utan det är smittspridning inom alla grupper, sa Johan Nöjd smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Framförallt är det antalet inlagda på sjukhus som fått Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala att vilja vidta åtgärder. För bara tre veckor sedan fanns fyra personer inlagda på sjukhus i Uppsala. För närvarande är de betydligt fler.

– Idag har vi 33 patienter inlagda varav 8 på intensiven. Antalet inlagda är toppen på isberget av vad som finns under av sjuklighet i befolkningen, så det där är oroande, sa Johan Nöjd.

 


Annons

Annons

Nya råd för Uppsala

- Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.
- Avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.
- De skärpta allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.
- Undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.
- Det är viktigt att fortsätta uppsöka vård vid behov.
Beslutet gäller från 20 oktober till 3 november, men kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…