Annons
Annons
Bild covid
Utbrottet bland studenterna är första gången en klustersmitta med muterat virus upptäckts i regionen.
Foto: Wikimedia Commons/Lina Svensk

Klusterspridning av mutationer bland studenter


Ett klusterutbrott av den brasilianska eller brittiska covid-mutationen har spårats till studenter vid Uppsala universitet. Åtta studenter har fastnat i en mutationsscreening och misstänks i sin tur ha smittat runt 25 personer, rapporterar SVT.

Klusterutbrottet kan spåras till i mitten av februari och rör åtta studenter som fastnat i en screening som visar att de förmodligen bär på den brittiska eller brasilianska covid-mutationen, rapporterar SVT. Dessa studenter misstänks i sin tur ha smittat 25 personer som också kan ha fått de muterade varianterna. Man väntar nu på analys av proverna för att få reda på vilka varianter det kan röra sig om.

Smittspridningen är kopplad till flera platser vid Uppsala universitet, däribland Ekonomikum, Engelska Parken, juridiska biblioteket och Blåsenhus.

– Det vi ser är att det är studenter som har pluggat tillsammans och inte varit så noggranna med lindriga symtom som man hade önskat. Och så är det tyvärr också några studentfester som spridit smitta, säger Mats Martinell, ansvarig för regionens provtagning, till SVT.

Studentstaden och Rackarberget ligger nu topp tio i länet vad gäller flest positiva fall per invånare.

– Vårt budskap är att man ska plugga ensam och inte sitta på bibliotek närmsta tiden. Var försiktiga och ha framförallt inga tentafester.


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-20 12:04
Köpenhamns universitet skär drastiskt i studieplatserna vid lärosätet. Värst drabbade av nedskärningen är Humanistiska…
2021-10-20 11:53
Flera personalärenden och problem med att genomföra och fatta beslut har lett till att institutionen för neurovetenskap…
2021-10-19 14:47
Röster har höjts för att Karolinska institutet ska ta bort namn på salar och vägar som döpts efter rasbiologer och en…