Annons
Bild Universitetshuset
Det blir disciplinnämnden som kommer avgöra om studenten ska fällas för fusk eller ej.
Foto: Arkiv/Sigrid Asker

Rysk forskare misstänks ligga bakom c-uppsats


En oväntat bra uppsats, inlämnad i ett Word-dokument skapat av en annan person än studenten, fick examinatorn att fatta misstankar. Nu har ärendet skickats vidare till disciplinnämnden för bedömning.

En student som tidigare pluggat vid nationalekonomiska institutionen har anmälts för misstänkt fusk efter att ha lämnat in en c-uppsats som fått examinator och handledare att fatta misstankar.

Studenten deltog i uppsatskursen för tre år sedan, men lyckades då inte skriva en uppsats som ansågs hålla måttet för examination. Studenten skickade i våras in en ny uppsats – denna gång skriven på engelska i stället för svenska. Inledningsvis bedömde examinatorn uppsatsen som ett stort framsteg, men då den skilde sig så markant från den tidigare inskickade versionen bedömde man att den behövde ventileras på ett nytt uppsatsseminarium. Studenten blev missnöjd med detta då hen hävdade att hen redan fått godkänt på seminariet tidigare och att uppsatsen kunde examineras direkt.

Examinatorn upptäckte några dagar senare att word-dokumetet var skapat av någon annan, en rysk nationalekonom som också har ett företag som erbjuder konsulttjänster och datanalyshjälp. Denna man stod som skapare av Word-dokumentet. Studenten ska enligt anmälan endast ha varit inne och editerat filen under drygt 40 minuter.

Den ryska nationalekonomen hävdar att studenten kontaktade honom för att få tips – och att han bara skickade några få meningar till studenten i ett Word-dokument. Studenten ger en liknande förklaring och menar att han måste ha klippt in det han jobbat med i andra dokument i det som ursprungligen skapades av nationalekonomen.

Handledarens bedömning finns bifogad i anmälan. Han framhåller att det inte är troligt att studenten skulle ha skrivit en så pass bra uppsats med tanke på vad hen levererat tidigare. Språket är på engelska och metoden är avancerad. Handledaren skriver: ”De metoder som använts i den statistiska analysen var också på en nivå som fick mig att känna att detta påminner om hur en statistiskt bevandrad kollega skulle skriva.”

Anmälan har skickats in till disciplinnämnden för bedömning.

 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…