Nygammal trio redo att ta sig an US
Vanligtvis brukar styrande presidium kliva av i slutet av juni för att lämna plats för ett nytt. Så kommer det inte riktigt att bli i år. Nu regerande ordförande Jacob Färnert kommer att sitta kvar tillsammans med vice ordförande Louise Ingemarsson på 50 procent.
– Det är ett stort ansvar och förtroende man får, men det är väldigt kul att ha ett sånt förtroende från medlemmarna. Och jag tror vi kompletterar varandra bra, vi brinner alla för utbildningsfrågor och akademins värld, säger Jacob Färnert.
Ny på den andra viceposten blir 28-åriga Dolores Kawalec – som inte heller är någon novis i kårpolitiken.
– Jag har ju varit närvarande i kårhuset sedan tidigare, jag är ordförande i Humsek och jämlikhetsansvarig, så jag har ett finger med överallt. Dessutom har jag jättebra kemi med både Jacob och Louise, säger Dolores Kawalec.
De tre känner stort förtroende för varandra. Men hur ska lägga upp arbetet mellan sig är dock ännu inte riktigt klart. De har i alla fall tydliga visioner om vad de vill jobba med. Dolores Kawalec vill arbeta för att få fler studenter att bli engagerade i kår och sektioner, Jacob Färnert vill skapa tydligare mötesplatser mellan kåren och studenterna, och Louise Ingemarsson vill se till att det nya kansliet blir så bra som möjligt.
"Jag hade gärna sett en levande kår igen."
När jag frågar dem om det finns några orosmoment inför kommande år är det just omorganisationen på kåren som kommer upp. Två fakultetshandläggare ska anställas – och så ska man försöka hitta en ny kanslichef efter att Casper Wahlund tragiskt gått bort.
– Jag är nervös över hur det ska gå med rekryteringen av den nya kanslichefen eftersom den kommer att ha en nyckelroll i hela organisationen och det måste bli bra. Men nya styrelsen har redan diskuterat hur vi ska gå tillväga med rekryteringen, så det känns tryggt, säger Louise Ingemarsson.
Jacob Färnert känner å sin sida en viss oro inför kårstatusprocessen. Vid årsskiftet är det dags att ansöka om vilka områden som Uppsala studentkår ska få kårstatus för. Det är genom dessa processer US tidigare har tappat områden till andra kårer, tapp som resulterat i färre medlemmar och mindre pengar.
Även om det är många stora, osäkra grejer på g, ser de fram emot året som väntar. Förutom att de hoppas på att organisationen ska bli Sveriges bästa studentkår, att studentinflytandet ska öka och att medlemstalen och engagemanget ska skjuta i höjden, ser de fram emot att pandemin ska klinga av och att arbetet ska kunna ske på plats.
– Tänk att få gå på ett fysiskt möte i Segerstedthuset, jag har inte varit där på sex månader, säger Jacob Färnert.
– Ja, att ses fysiskt, vilken grej!, inflikar Louise Ingemarsson som också hoppas på att kårens fest till nationerna, den så kallade ”råbiffen”, ska bli av.
– Jag hade velat se att vi kommer tillbaka till campusfikor och att kåren syns där ute och att föreningarna kommer tillbaka till liv och ut ur sin dvala som många är i just nu. Jag hade gärna sett en levande kår igen, säger Dolores Kawalec.
Jacob Färnert, 22 år, pluggar statsvetenskap.
Äter till frukost: Havregrynsgröt med äppelmos, mjölk och kanel.
Ser på tv: Uppdrag granskning och Gift vid första ögonkastet.
Om jag var en emoji: Stjärnor och den handen som gör segertecken.
En fiktiv karaktär jag identifierar mig med: Patrik Agrell i serien Johan Falk – stabil, går att lita på.
Louise Ingemarsson, 24 år, ska pluggar master i tidig modern historia.
Äter till frukost: Äter ingen frukost, dricker ett glas vatten och sen när jag kommer in på kontoret dricker jag två koppar kaffe.
Ser på tv: RuPauls dragrace, ser också mycket fram mot nya Sagan om ringen-serien.
Om jag var en emoji: Dansande tjejen.
En fiktiv karaktär jag identifierar mig med: Luna Lovegood i Harry Potter, hon är lite flamsig men skön och smart – inte för att jag är det, men hon är det.
Dolores Kawalec, 28 år, pluggar engelska men strävar efter att läsa keltiska språk.
Äter till frukost: Brukar inte äta frukost, men dricker te. Börjar varje dag med kyusu, japanskt grönt te som har en väldigt fruktig smak med algtoner.
Ser på tv: Väldigt förtjust i Downton Abbey.
Om jag var en emoji: Matcha-koppen.
En fiktiv karaktär jag identifierar mig med: Jag känner mig lite som hon Trelawney i Harry Potter, lärare i spådom. Väldigt mycket humaniora-vibes på henne.