Annons
Annons
Öresundståg
Öresundståg är en av de trafikorganisationer som inte längre godtar Studentkortet som studentlegitimation.
Foto: News Øresund - Johan Wessman

Studentkortet ger inte längre reserabatt i vissa delar av landet


Svensk Kollektivtrafik har avslutat sitt samverkansavtal med Studentkortet vilket innebär att Studentkortet inte längre kommer gå att visa upp för att få reserabatt i flera delar av landet. UL, SL och SJ omfattas dock inte av begränsningen.

Det är bransch- och intresseorganisationen Svensk Kollektivtrafik som meddelat att endast två studentlegitimationsutgivare – Mecenat och WeStudents – kommer ges rätten att använda Studentresesymbolen hos dem från och med idag 16 september. Samtidigt säger de upp sitt samverkansavtal med Studentkortet, vilket tidningen Lundagård var först med att rapportera.

Vad det innebär i praktiken är att du inte längre kan få reserabatt genom att visa upp Studentkortet hos de trafikorganisationer som samordnas av Svensk Kollektivtrafik, däribland Skånetrafiken, Öresundståg och Västtrafik (lista över samtliga trafikorganisationer som omfattas hittar du i faktarutan längst ner).

Anledningen till att Svensk Kollektivtrafik ingår samverkansavtal med Mecenat och WeStudents är, enligt deras pressmeddelande, att “båda bolagen har god ekonomi och är stabila organisationer som kan trygga säkra verifieringar av studenternas rätt till rabatt.” Varför Studentkortet inte längre är aktuellt som samverkanspartner framgår inte.

 


Annons

Annons

För studenter vid Uppsala universitet är Studentkortet den primära studentlegitimationsutgivaren som levererar medlemskort till såväl kårer som nationer. Studentkortet tog vid årsskiftet 2019/20 över som kortleverantör för UUs studenter efter Mecenat.

UL, SL och SJ ingår inte i de trafikorganisationer som samordnas av Svensk Kollektivtrafik och de kommer alltså fortsatt att acceptera Studentkortet som giltig studentlegitimation. Vill du som Uppsalastudent kunna utnyttja studentrabatten när du åker med de trafikorganisationer som inte accepterar Studentkortet kan du ladda ner Mecenats och/eller WeStudents appar.

Följande trafikorganisationer kommer inte längre acceptera Studentkortet som giltig studentlegitimation för reserabatter:


Blekingetrafiken
Dalatrafik
Hallandstrafiken
Länstrafiken i Kronoberg
Länstrafiken i Kalmar
Länstrafiken i Jönköping
Skånetrafiken
Västtrafik
X-trafik
Östgötatrafiken
Öresundståg

Läs mer

2021-10-20 12:04
Köpenhamns universitet skär drastiskt i studieplatserna vid lärosätet. Värst drabbade av nedskärningen är Humanistiska…
2021-10-20 11:53
Flera personalärenden och problem med att genomföra och fatta beslut har lett till att institutionen för neurovetenskap…
2021-10-19 14:47
Röster har höjts för att Karolinska institutet ska ta bort namn på salar och vägar som döpts efter rasbiologer och en…