Annons
Annons
Protester
Foto: Privat/Uppsala Academics for Plastine

Studentprotest i Engelska parken 


Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel-Palestinakonflikten.

Under veckan har det skett demonstrationer i flera studentstäder runtom i Sverige och Europa, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet. 

I Sverige började det hela utanför Stockholms universitet under tisdagen, då ett flertal studenter slagit upp tältläger med syfte att kräva att universitetet tar avstånd från alla samarbeten med Israeliska lärosäten. 

Detsamma har sedan skett i bland annat Lund, Örebro och Umeå. I Lund, där man under tisdagen kunde räkna till runt 40 tält, har man upprättat en polisanmälan angående brott mot ordningslagen, eftersom man behöver tillstånd för att demonstrera. 

Även i Uppsala har ett tältläger börjat  byggas upp i Engelska Parken. När Ergo kommer dit vid 14-snåret är det runt 50 studenter på plats. Utöver tälten ses palestinska flaggor och banderoller på området. Vissa stannar och observerar, andra hejar på. En cyklist som passerar pekar finger åt demonstranterna. 

Ergo får prata med en talesperson för demonstrationsarrangörerna “Uppsala Academics for Plastine”. 

Varför är du här? 
– Vi har bestämt tillsammans med grupper på andra lärosäten i Sverige att vi vill bidra till de demonstrationer som sker internationellt just nu. 

Arrangemanget började under tisdagsförmiddagen. Målet med protesten är att Uppsala universitet ska bryta all kontakt med israeliska lärosäten, men också att de istället ska upprätta samarbeten med Palestinska universitet och studenter. 

Hur länge blir ni kvar här? 
–Tills universitetet uppfyller våra krav. 

Under onsdagseftermiddagen publicerar Uppsala universitet ett pressmeddelande från rektor Anders Hagfeldt angående protesterna. 

– Att hatandet, lidandet och dödandet av civila, måste ta slut är vi nog alla överens om, men vad gäller ställningstagandet vill jag upprepa det vi skrev i rektorsbloggen i februari, att den akademiska friheten är ett fundament för verksamheten där alla ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter och ståndpunkter fritt och utan restriktioner, uttalar han där. 

Han skriver också att universitetet välkomnar respektfull debatt 

– Vi [...] uppmanar alla att stå upp för sina åsikter och att dela med sig av kunskap. Det gäller självklart också studenterna som tältar och demonstrerar. 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…