Annons
Annons
Mentalisten Per Johan Råsmark fick Ergos reporter att häpna med ett korttrick. Förutom att ägna sig åt mentalism studerar han kurser på Uppsala universitet, bland annat retorik och antikens tempel och helgedomar.
Foto: Ida Nordenhem

En ärlig bluffare


– Folk jag träffar är mer intresserade av att höra om mentalism än fysikalisk kemi, om man säger så.
Per Johan Råsmark är mentalist och har tidigare doktorerat i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet. 23 mars kan du se honom jobba med mentala illusioner på scenen i Svandamshallarna.

Per Johan Råsmark hade visserligen en trollerilåda som barn, men det är fascinationen för vetenskapens utmarker som fått honom att syssla med mentalism, som är en typ av trollkarlstradition. nbsp;
– Konspirationsteorier, Snömannen… Människans fantastiska förmåga att skapa teorier och bilda sig en uppfattning om någonting utan evidens, det har alltid intresserat mig, säger han, och berättar vidare att en konferens i Las Vegas – nbsp;The amazing meeting – fick honom att bestämma sig på riktigt:
– Jag blev så frustrerad av att se flera välkända trollkarlar utföra olika effekter som jag inte förstod. Jag var helt enkelt tvungen att börja lära mig mentalism. På den vägen är det.

Trollkarlar, mentalister, illusionister och magiker. Ibland används titlarna synonymt, ibland inte. Per Johan Råsmark föredrar att kalla sig mentalist.
– Trollkarlar för tankarna till någon som drar kaniner ur hatten. Illusionisten gör spektakulära visuella effekter, medan vi mentalister jobbar med illusioner i huvudet.

Tankeläsning och att styra folks tankar är mentalistens huvudsakliga metoder. Per Johan Råsmark använder sällan särskilt mycket rekvisita, en kortlek och matbestick räcker långt. Poängen med mentalism är att tricksen – effekter på trollkarsspråk – nbsp;ska ge ett övernaturligt intryck.
– Du måste skapa idén att du gör något oförklarligt. Om publiken hänger med i varje steg en trollkarl gör så är det inte särskilt lyckat.

Är mentalism underhållning eller bluffmakeri?
– Det beror på vem du frågar. Jag skulle säga att det handlar om att man använder sina fem sinnen och skapar illusionen av ett sjätte. Förhoppningsvis blir folk underhållna av det.

Per Johan Råsmark beskriver sig som en ”ärlig bluffare”. Han är noga med att säga att det han sysslar med är bluff och inte alls något övernaturligt. Trots det finns det en del som tror att han besitter en slags förmåga, en kraft. Han har till exempel demonstrerat psychic surgery (andlig kirurgi) och sedan blivit kontaktad av en person som önskade behandlingen – som går ut på att han sticker in händerna i en människa, gräver runt och drar ut tumörer. Det vill säga – det ser ut som att han gör det. Allt är ett trick.
– Det är lite blodigt, men publiken brukar uppskatta det. Jag påstår inte att jag är behandlare. Jag gör det endast som demonstration för att visa att det är en alternativ medicinform som människor kommer att söka upp om de tror de allra minsta på metoden.

Medan trollkarlen alltid måste se till att öva upp sin fingerfärdighet för att till exempel vara blixtsnabb med kortleken, så lägger mentalisten mycket tid på att få till en bra presentation på scenen.
– Det gäller att skapa dramatik, ha någon form av röd tråd och en händelse som engagerar människor.

Per Johan Råsmark vill inte få publiken att känna sig dum. Han undviker att väcka känslan ”titta, jag är smartare än er”. Däremot vill han få folk att inse att de är mer lättlurade än de tror.
– Vi är så begränsade när det gäller att förstå verkligheten. Det vill jag visa genom mentalism.
Det finns olika sätt att lära sig mentalism. En del går den gamla vägen och är lärjunge hos någon som redan kan, medan andra lär sig genom att läsa böcker i ämnet. Det sistnämnda är den vanligaste vägen och även den som Per Johan Råsmark valt, berättar han. Förutom litteratur är internet en stor inspirationskälla.
– Tiden är förbi då trollkarlar hade riktiga hemligheter. Det publiken vill ta reda på kan den i princip ta reda på. Men gör mentalisten effekterna snyggt så ska det inte gå att lista ut.

Att få gafflar att böja sig genom att gnida och skaka på dem, eller att förutsäga vilka tre spelkort någon kommer att välja ur en kortlek, kräver åratal av träning, enligt Per Johan Råsmark.

Men jag har läst någonstans att mentalism sällan är mer spännande än att man tjuvtittat på en lapp innan man utför effekten. Ligger det något i det?
– Det beror på. Det finns en liknelse som brukar användas: trollkarlar vaktar ett tomt kassaskåp. Hemligheterna som finns där inne är kanske inte är så stora och avancerade som folk vill tro. Det har att göra med att folk uppfattar sig själva som ganska smarta – och då kan det ju inte vara så att man blir lurad av något som är enkelt…

Som doktorand i fysikalisk kemi undervisade Per Johan Råsmark på universitetet. Han ser sig gärna syssla med föreläsningsbiten igen – men då med fokus på mentalism.
– Det skulle vara roligt med en slags introduktionskurs på universitetet, där man förklarar skillnaden mellan vetenskap och olika former av pseudovetenskap, säger han, och berättar att en sådan kurs finns på KTH i Stockholm.
– Både vår kognition och perception blir lurade av mentalister. Vi trollkarlar är bra på att förklara vilka mekanismer som ligger bakom, vad som gör att vi tror på vissa saker.


Annons

Annons

PERSONLIGT

Namn: Per Johan Råsmark
Bor: Uppsala
Uppväxt: Svärdsjö, Dalarna
Utbildning: Fysikalisk kemi. Studerar just nu kurser i bland annat retorik och antikens tempel och helgedomar på Uppsala universitet.
Intressen: Vetenskap, filosofi, psykologi, skepticism och retorik.
Kuriosa: Medverkade som 12–åring i tv-programmet ”Vi i femman”.
Dold talang: ”Nej, jag är givetvis alltid helt öppen och ärlig med det jag gör. Men att jag predikar ibland känner kanske inte så många till”.
Inspireras av: Bland annat Derren Brow och Luke Jermay, två brittiska mentalister.
Aktuell: Medverkar den 23 mars, klockan 11.30, på vetenskapsfestivalen (gratis för allmänheten) i Svandamshallarna. ”Effekten är ännu inte helt uttänkt, men det kan bli något med vatten – som är festivalens tema”.
Övrigt:
Är ordförande för Uppsala magiska bröder, en förening för trollkarlar i Uppsala. Namnet är snart 70 år gammalt – givetvis är kvinnliga trollkarlar också välkomna. nbsp;

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…