Annons
Annons
Liam Mellberg
Liam Mellberg gick från Uppsalastudent till matkreatör på TikTok, med 168K följare. Ergo samtalar med honom om maten, inspirationen och planerna.
Foto: Emma Tapper

Liam Mellberg - Från lärarstudent till TikTok-succé


Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund som sjöstridskock och ett genuint intresse för matlagning skapades @flottig_studentmat och idag lever Liam på sina sociala medier, med över 160K följare. 

En kepslös Liam Mellberg öppnar porten och visar vägen upp till studentlägenheten. Han har precis bakat lyckokakor och visar med en axelryckning upp ett exemplar som blev misslyckat. Det är lite så när man jobbar som matkreatör, man testar olika recept och ibland får man göra om. Liam Mellberg meddelar att han en bit in i intervjun behöver ladda upp videon från lyckokaksbaket, som är klippt och klar. 
– Just nu är 14.30 den bästa tiden att ladda upp videos, säger han.
Den exakta tiden har tagit ett tag att komma fram till och Liam Mellberg har fått prova sig fram. Till sin hjälp har han också statistik från Tiktok och Instagram som visar när hans följare är som mest aktiva.

Det var lite över ett år sedan som Liam bestämde sig för att ta paus från studierna på Uppsala universitet och satsa på sin Tik Tok-kanal där han lägger upp videos på när han lagar mat och testar nya recept. Matlagningen har varit ett intresse länge och när någon föreslog att han skulle göra videos av sitt intresse var han först skeptisk.

– Men jag testade och så gick det ganska bra, så jag fortsatte att lägga upp videor där lite sporadiskt i ett halvår. 

När Liam Mellbergs videos fortsatte gå bra och fick många visningar kände han att han ville testa lite mer seriöst. 
– Jag gjorde en video där jag återskapade Max nuggets och den exploderade och blev jättestor. 
I samma veva började Liam Mellberg få förfrågningar om att göra samarbeten med företag. 

– När jag började bli kontaktad med erbjudanden insåg jag att jag kan tjäna ganska bra. Efter ett tag insåg jag att jag kunde ta en paus från plugget och se var det här leder, säger Liam Mellberg.

På den vägen blev det. Nu lever Liam Mellberg uteslutande på samarbeten han gör med olika företag som vill synas på hans sociala kanaler. Han hade hittat ett koncept som han kunde fortsätta med; att återskapa välkända maträtter eller godis i sitt studentkök. Han fortsatte med att återskapa bland annat kexchoklad och daim, och Tiktok-publiken jublade. 

En nyare serie videos som också gått bra är “Om du XXX skulle jag laga det här till dig” där Liam Mellberg bland annat visat vad han skulle lagat till en influencer, en miljöpartist och en person som pluggar ekonomi. 

 

Liams lilla studentkök svämmar nästan över av köksmaterial, hyllorna har fått byggas på högre allteftersom han fått fler grejer.  Mycket har han fått av företag som han haft samarbeten med.

 

– Jag tror att det som funkat för mig är att göra mina videos relaterbara på något sätt. Folk känner igen sig eller kanske relaterar till den grejen jag gör en remake på. Det är inte bara matlagning, att det ser gott ut eller är ett bra recept utan det finns en twist, något som folk känner igen, säger han.
Mitt i en mening kommer Liam Mellberg av sig och kollar klockan på sin telefon. Nej, än är det inte dags för videon. Så skiner han upp och fortsätter:
– Det är kul när jag möter folk som berättar att de fått ett intresse av matlagning efter att de sett mina videor. Då blir jag sjukt glad att man lyckats inspirera någon, säger Liam Mellberg. 

Hans egna intresse för matlagning har alltid funnits med. Under uppväxten lagade han mycket mat tillsammans med sin mamma, som själv är utbildad kock och jobbade som kökschef på hans skola. Efter gymnasiet gjorde han lumpen och valde att göra det som sjöstridskock.
– Där utvecklade jag matintresset ännu mer och jag lärde mig och utvecklades otroligt mycket. 
Efter att ha jobbat inom flottan en tid begav han sig sedan till Uppsala för att plugga till historielärare. 
– Jag älskar att vara här i Uppsala. Jag kanske flyttar tillbaka så småningom så inte föräldrarna blir ledsna, men nu har jag mitt liv och kompisar här och trivs med det. 

Tiden från flottan lever kvar i hans namn på sociala medier – @Flottig_Studentmat. Men tvära kast från sjöstridskock till lärarstudent blev ännu skarpare och idag är det Tiktok och andra sociala medier som Liam Mellberg ägnar sig åt. Nästa steg blir att satsa mer på Youtube. Även fast han gärna hade gjort klart studierna och tagit examen så vill Liam Mellberg just nu fortsätta satsa på sociala medier för att se hur långt det kan gå. 
– Jag har ju alltid plugget att ta upp igen om det skulle skita sig, så vi får väl se, säger han. 

Hur mycket tid han lägger ner på arbetet med sociala medier är svårt att veta menar han. 
–Det är ganska svårt att skilja på vardag och jobb så det är svårt att säga. Mat lagar man ju ändå. Vissa recept kan ta en timme bara medan andra tar längre tid än man väntat. 
Målet är att lägga upp fem videor i veckan och för det krävs planering, inhandling, att testa recept, filma, spela in ljud och klippa. Han konstaterar att det såklart är mycket jobb, men att det också är ganska lätt; han får göra något han älskar och som han hade gjort ändå även om han inte hade filmat allt. 

–Jag skulle aldrig säga till någon att det jag gör är jättejobbigt, för det är det inte. Det är ganska chill. Jag slänger ihop recept, testar runt och jag är bara glad att jag också kan tjäna pengar på det, säger Liam Mellberg och kikar ner på telefonen. 

– Oj, nu ska jag ladda upp den här videon! säger han och knappar på skärmen. 
Hans egen röst, som spelats in med mikrofon under täcket i sovrummet för att få till bra ljuddämpning, hörs på repeat från mobilhögtalaren. En sista blick på skärmen och så konstaterar han att det ser bra ut.
– Så! Nu är den uppladdad, då behöver jag inte tänka på det.

 

Såhär kan det se ut bakom kulisserna när Liam Mellberg filmar sina videos. Mobilen filmar i sitt stativ och en ljusskärm ger bättre bild i videon. 

 

Med, i skrivande stund, 168K följare på Tiktok och 34,9K följare på Instagram är Liam Mellberg en Uppsalabo som ofta blir igenkänd. Det är oftast yngre personer som kommer fram och säger att de känner igen honom och vill ta en bild, men även många studenter kommer fram och visar sin uppskattning. Speciellt när han är ute på någon nationspub vilket händer med jämna mellanrum.

– Det är ofta folk som hunnit få i sig några enheter som kanske vågar komma fram och säga hej, säger Liam Mellberg. 
Han har bara haft positiva interaktioner med folk som känner igen honom och uppskattar när folk tar kontakt. Ändå skulle han inte vilja vara så känd att han blev igenkänd jämt och ständigt. På frågan varför han alltid har någon huvudbonad i sin video kommer svaret av sig själv, när kameran åker fram. Liam Mellberg slänger på kepsen som han också brukar ha i sina videos. 

– Det ger en viss anonymitet. Jag blir ofta igenkänd med kepsen på, så jag brukar köra utan, säger han. 

 

LIAMS 5 BILLIGA FAVORITER 

Matlåda
Korvstroganoff med ris är en go to. Den är klassisk, är enkelt och går snabbt. 

Fredagsmiddag
Potatismos! Med någon gryta till. Potatis är billigt och supergott. Liams tips: Koka potatisen och pressa genom en hålslev. Vänd om lite snabbt med lite smör eller mjölk/ grädde så blir potatismoset superluftigt och lätt. 

Snacks
Egengjorda Corny Big. Enkelt, snabbt att göra och billigt.  

Nattkäk 
Snabbnudlar fast uppgraderade! Förbered nudlarna som vanligt men blanda sedan i creme fraiche. Lägg på stekt falukorv eller valfritt protein och lite salladslök.
– Släng ihop detta efter en kväll på nation, det är beroendeframkallande! 

Must have i skafferiet
MSG (Natriumglutamat). En smakförstärkare som är vanlig i asiatisk matlagning. Man kan ha det till allt och är ett tips om man vill få thaigrytan hemma. Det finns ibland inte att köpa i mataffären men hittas i asiatiska livsmedelsbutiker. 
Disclaimer: MSG är något omdebatterat till följd av viss forskning i USA från 60-talet som antyder att det kan ge negativa hälsoeffekter. Ämnet är naturligt förekommande i många livsmedel och är godkänd inom EU och av Livsmedelsverket. 

 


Annons

Annons

Vem är Liam?
Liam Mellberg, 23 år gammal. 
Bor: Uppväxt i Värmdö i Stockholms skärgård, bor i studentlägenhet i Luthagen tillsammans med sin flickvän.
Aktuell med: Har studieuppehåll i ämneslärarstudier i historia för att satsa på sin TikTok-kanal @flottig_studentmat som nu har 167.7K följare och instagram med samma namn med 44,6K följare. Nästa steg är att satsa på Youtube. 

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…
2023-06-05 09:35
Uppsalastudenten Maximilian Nakev von Mentzer pluggar Italienska och romandebuterar nästa vecka med boken Bortom himlen…