Annons
Annons
Man måste pusha sig själv på samma sätt, oavsett om man ska lyckas i träningen eller i sina studier, menar Morgan Sjövall.
Foto: Lina Svensk

Om att klättra över berg och väggar


Jag börjar fundera på om Morgan Sjövall har drabbats av tillfällig sinnesförvirring när jag är på väg mot hans nya korridorsrum där han har föreslagit att vi ska mötas. Det ”nya” rummet tycks nämligen ligga på exakt samma adress som det gamla, där vi sågs i våras, i Östgöta nations bostadsområde. Det visar sig dock vara uppgången mittemot den gamla.
– Det förra rummet var ett korttidskontrakt, förklarar Morgan när jag undrade över den korta flytten.
Det här området är bäst, menar han. Och jag är nog benägen att hålla med, med tanke på det centrala läget – flera nationer ligger på så nära avstånd att han utan problem bokstavligen kan krypa hem framåt småtimmarna om han så skulle nödgas.

Korridoren är pyntad med vimplar och orangea ballonger. Från några av dörrarna stirrar ”mugshots” med rummens hyresgäster ilsket ner på oss när vi går mot Morgans rum.
– Vi hade korridorsfest med tema ”Orange is the new pink” för två veckor sedan. Förra året hade korridoren fest med tema rosa, så det här var en spinoff på det, säger han.
Det relativa stöket i korridoren står i stark kontrast mot Morgans eget rum; sängen är bäddad, bords- och byråytorna prydliga och bokhyllan lättöverskådlig. En ljuslist på väggen som långsamt skiftar färg, ett tänt doftljus och ambient-musik på låg volym utgör pricken över i. Nog blir man lite harmonisk? Och så här ser det faktiskt ut för det mesta, säger Morgan.
– Jag är inte på något sätt notoriskt pedantisk – jag kan trivas i att ha det stökigt under tentaperieoder – men jag gillar generellt att ha det prydligt omkring mig. Jag bäddar till exempel varje dag. Jag är en rutinmänniska, men jag tror att jag har blivit bättre på att frångå mina rutiner när det behövs.
Eller så avbryter rutinerna varandra? Första gången vi sågs berättade Morgan om sitt strikta träningsschema och i somras tog han personligt rekord i alla övningar och levde i princip enbart på avokado och kyckling, säger han. Men under terminerna är det juridikstudierna (termin tre) som är prio ett, något som även det kräver strikta rutiner. Och Morgan säger att man behöver ha ungefär samma mentalitet för att pusha sig själv både vad gäller träning och studier.
– En del som fokuserar väldigt mycket på enbart studierna förstår kanske inte att det är samma psyke som krävs när man tränar. Det handlar om att klättra över berg i båda fallen. Jag försöker att balansera de båda så gott det går och skulle inte vilja offra det ena för det andra, men just nu tar studierna upp det mesta av min tid.
Passande nog kallas just termin tre på juristprogrammet för ”väggen” på grund av dess tunga arbetsbörda. Det är inte alla som lyckas klättra över den.
– Men arbetsbördan är en vanegrej. Det gäller att planera sina veckor så man hinner med allt. Igår råkade jag till exempel somna tre timmar mitt på dagen och då får jag ta igen det idag för att inte hamna efter.
Tur då, med den höga studietakten i åtanke, att Morgans intresse för nationerna har svalnat något, eller i alla fall utforskandet av dem.
– Det är fortfarande kul att gå på nation. Jag var på Uplands när de körde blues live förra veckan. Det var grymt Men på senare tid har det mest blivit korrefester eller att slänga in en öl eller drink här och var. När vi hade lämnat in ett PM för ett tag sedan drog jag och en kursare till systemet och drack öl mitt på dagen en tisdag här i mitt rum. Sådana stunder är fantastiska.

Jag undrar om han har något tips till nyblivna juriststudenter, nu när han verkar ha kommit in i en rutin som fungerar bra för honom själv.
– Tro inte att det finns en genväg – läs boken direkt, för det kommer inte gå bättre sen. Du kan inte vänta på att polletten ska trilla ner helt plötsligt, utan du måste dra ner den själv.


Annons

Annons

Läs mer

2019-10-03 10:37
Short story competition winner Veronica Simon didn’t expect to win. Her expectations for a post-apocalyptic Uppsala are…
2019-06-11 09:34
Juriststudenten Morgan Sjövall pluggar inför tentan på terminskursen som brukar kallas för ”muren” och så avslöjar han…
2019-06-10 16:56
Vi har besökt läkarstudenten Solmaz Mizanaghasi under hennes kirurgiska placering på Akademiska sjukhuset.