Annons
Annons
I sommar ska Susanna läsa mycket skönlitteratur, något hon inte haft så mycket tid för under terminerna på civilingenjörsprogrammet.
Foto: Sigrid Asker

Har funnit kärlek mellan mötena


När Ergo för fjärde gången träffar civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård har hon kommit fram till vilken typ av nationsengagemang som passar henne bäst. Nu ser hon fram emot en sommar med jobb, böcker och nyfunnen kärlek.

Högsommarvärmen har redan intagit Uppsala och gården vid Sankt Ansgars bostäder på Studentvägen badar i sol. Men terminen pågår i ännu några veckor, och Susanna Wärmegård ska snart iväg på föreläsning. Hon har nu läst snart två år på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik.
– Det känns mer och mer tryggt. Det är det här jag pluggar, det här jag ska bli, säger hon.
Utanför studierna har Susanna hela tiden haft fullt upp. När vi träffas är hon nyligen hemkommen från Danmark och körfestivalen Nordisk Kirkesangsfest, som anordnas av de nordiska kyrkosångförbunden. Efter en hösttermin som var väldigt intensiv både under kurserna och på fritiden har hon dock blivit mer selektiv med sina engagemang på Västgöta nation. Nu är hon stipendiesekreterare och har precis blivit vald till kökschef. Det tycker jag låter väldigt mycket, men för Susanna innebär det en nedtrappning mot tidigare.
– Nu har jag gjort så många saker, så jag vet vad jag tycker om.
Och det är…?
– Mat Och mötesformalia. Jag tycker om möten. Det är först när du förstår mötesstruktur som du fattar hur mycket du faktiskt kan påverka. Möten är inte bara att sitta kring ett bord och säga random saker, säger Susanna.

Som student har man stora möjligheter att påverka sin utbildning, bara man vet hur man ska gå tillväga, menar hon. Under våren lyckades hon och några kursare få en tilltänkt lärare, som de visste fått väldigt mycket kritik, utbytt innan kursen började genom att ligga på institutionen.
– Vi fick tjata väldigt mycket. Det är inte smärtfritt att påverka, men det går.
Det märks att utbildningen är viktig för Susanna. Det som fick henne att söka programmet var möjligheten att utveckla teknik som gör livet lättare för personer med diabetes. Hon har själv sjukdomen sedan hon var liten, och visar stolt upp sin blodsockermätare i form av en vit knapp på låret.
– Den är kopplad till min telefon, så att jag kan se blodsockret där. Alla som har diabetes borde få en sådan här, det gör livet så mycket lättare, säger Susanna.
När hon började plugga var hon helt inställd på att söka forskarutbildning efter examen. Nu har hon fått upp ögonen på andra alternativ.
– Jag har blivit mer intresserad av att jobba på företag. Jag borde börja kolla upp vilka möjligheter som finns, säger Susanna.

Än har hon dock större delen av sitt program framför sig, och vill ta vara på de möjligheter hon har som student. På senare tid har Susanna blivit sugen på att tillbringa en tid utomlands, och skulle hon inte hitta någon utbyteskurs som går att validera till programmet kan hon tänka sig ett uppehåll för att läsa något helt annat.
– Jag började plugga direkt efter gymnasiet, så jag har inte superbråttom att bli klar. Helst vill jag nog till USA, säger hon.
Förhoppningsvis blir det en resa dit redan i sommar, för att hälsa på en kompis som jobbar som au pair i Texas. Mesta tiden kommer Susanna att tillbringa i hemorten Tidaholm. Hon ska jobba i kommunens centralkök och passa på att läsa skönlitteratur, vilket hon inte har haft så mycket tid med under året.
– När jag var yngre läste jag mycket, jag plöjde Harry Potter-serien på en månad. Sommaren har ofta inneburit deckare, men nu är jag mest inne på sådant som man ”ska ha läst”. Har bland annat tänkt läsa George Orwells 1984 och Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman.

En och annan tur till Åland lär det bli också. Susanna är nämligen sedan början av terminen tillsammans med en kille som kommer därifrån. De träffades när de båda var med och arrangerade recentiorsmottagning.
Kan det vara en annan anledning till att du har dragit ned på dina engagemang?
– Det kan vara en bidragande faktor, säger Susanna med ett skratt, och forsätter,
– Han är också engagerad. Men vi träffas mycket, på alla tider när vi inte sitter i möten.


Annons

Annons

Fem snabba

Bästa (skäms)sommarlåten:
Där jag hänger min hatt av Norlie och KKV.

Sämsta sommarjobbet jag haft:
Måla om lekstugan ”anställd” av mamma. Det gick inte jättebra, men blev målat

Det kommer jag sakna med att plugga:
Att lära mig nya saker och vardagen här.

... och det kommer jag inte att sakna:
Den ständiga stressen.

Min bild av Uppsala på sommaren:
Folktomt men mysigt.

Tidigare artiklar om Susanna:

Väver skyddsnät genom engagemang

Civilingenjörsstudenten Susanna

Susanna Wärmegård, 19 år

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…