Annons
Susanna förutspådde när Ergo träffade henne innan valborg att flotten hon och hennes lag hade konstruerat inte skulle hålla sig på rätt köl hela vägen. Och mycket riktigt: ”Båten vände helt på sig i första fallet, men andra klarade vi Men det var otroligt roligt, så det kändes som att det gick väldigt bra i alla fall.”
Foto: Lina Svensk

Mellan flottar och flytt


Det är inte utan att man blir lite avundsjuk på TekNat-studenternas häng ute vid Ångströmslaboratoriet. Som kronisk humaniorastudent satte jag inte min fot härute under min studietid, något jag såhär i efterhand kan ångra när jag ser öl- och mattälten, läskbackklättringen, badtunnan och den mänskliga bowlingbanan (en person klättrar in i en bollformad bur och agerar sedan bowlingklot åt sina vänner). Längst bort har Forsfestivalens cellplastfarkoster tagit form under den gångna veckan. Om bara ett par dagar kommer flera av dem ha förlist längsmed Fysrisån.
Civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård har just gått av sitt pass i mattältet och bytt om till sin “ovve.” Flotten som hon och hennes rännar-crew konstruerat de senaste dagarna är en av få fullbordade i cellplastvimlet och vi stannar till för att beundra den en kort stund.
– Vi bondade över att vi tog en vinpaus och gjorde biologiquiz när vi pluggade ihop, så vår flotte heter TWDR – the wine drinking raft, med sloganen “save water, drink wine”, berättar Susanna och förevisar den stora flaskan rödtjut de ska trängas på sista april.
Vi sätter oss på en liten kulle jämte byggarbetsplatsen – Susanna med en bit kaka hon knyckt med sig från mattältet.
Hur är läget?
– Jo men det är bra Det har varit lite småstressigt en period men nu känner jag mig lugn, det är inte så mycket plugg kvar att göra nu innan valborg, säger hon.
Just nu jobbar hon på vad som motsvarar ett kandidatarbete på ett företag.
– Vi gör en jämförande studie för hur du hittar olika biomarkörer. Det roliga med det här är att det är ett riktigt arbete. Företaget vi är på behöver liksom de resultaten vi försöker få fram, så det vi gör känns viktigt.

Musik med minst tio års fördröjning fortplantar sig över festivalområdet – “Det snurrar i min skalle”, “I en rosa helikopter”, “Ameno” – som det alltid är i Uppsala av någon anledning. Det känns hemtamt och passar väl med att traditionerna sällan förnyas.
Susanna har en klassisk Valborg framför sig.
– Först ska jag ränna, sedan blir det mösspåtagning vid Carolina och därefter champagnegalopp. Det ska bli väldigt roligt.
Liksom jag märkt redan tidigare år passar Uppsalas studentliv Susanna väldigt bra – studierna, traditionerna och nationerna (den här terminen är hon brunchvärd på Västgöta nation). Frågan är om hon har reflekterat över tiden efter studierna nu när hon har tagit sig drygt halvvägs genom dem, skulle Uppsala utanför studentsfären passa henne lika bra?
– Jag vet faktiskt inte om jag vill vara kvar. Jag tror det kan vara skönt att flytta härifrån när en inte längre är student och åka tillbaka och hälsa på. Men jag är flexibel. Sen får jag väl se hur det går med studierna, helst vill jag ju hinna med ett studieuppehåll av något slag. Jag har inte bråttom härifrån.
Tillbaka till hembygden Tidaholm tror hon inte att hon vill, även om hon uppskattar att åka dit (“Jag har två små brorsöner och ett kusinbarn hemma ”). Snarare är det till svenska storstäder eller utomlands hon vill.
– Men det beror ju på var jobben finns…och hur Joacim tänker.

Susanna och hennes pojkvän Joacim träffades när de båda var pubvärdar, hon på Västgöta och han på V-Dala. Nu har de varit ett par i ett drygt år och i juni flyttar de ihop i en lägenhet i V-dalas bostadsområde Majklockan.
– Det känns jättebra. Jag insåg igår att jag betalade sista hyran på rummet jag bor i nu. Vi har pratat om det länge, så det känns helt rätt.
Under sommaren kommer de dock inte få så mycket tillfälle att bo in sig i sin gemensamma lya – Joacim ska hem till sina föräldrar på Åland och Susanna ska jobba på Eckerölinjen om allt går vägen.
– Båten går ju mellan Sverige och Åland, så jag och Joacim kommer att träffas mycket ändå. På båten jobbar man en vecka och är ledig en. Det ska bli kul att få vara helt ledig så pass mycket.

Susanna beger sig mot sina kurskamrater och studierna på Ångström till tonerna av “Mister Cool”. Solen har kört igång stekläge och alltfler han anslutit till flottbyggandet och festligheterna på festivalen, lyckligt ovetandes om att det en knapp vecka senare ska bli snö igen.


Annons

Annons

Fem snabba

Det skulle jag plugga om jag inte fick plugga det jag gör idag

Rymdingenjör
Om jag fick en miljon skulle jag...
Skänka till Barndiabetesfonden och spara resten till framtida boende
Pank och ledig eller rik utan fritid?
Rik utan fritid (jag skulle fylla upp tiden i alla fall)
Camping eller resort?
Camping Helst i husvagn
Favoritglass?
Lakrits

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…