Annons
Annons
Tecknaren Kalle Landegren tycker att man ska satsa på det man tycker är kul. Hittills har det inte "failat" för honom.
Tecknaren Kalle Landegren tycker att man ska satsa på det man tycker är kul. Hittills har det inte "failat" för honom.
Foto: Tilde Karlsson / Kalle Landegren

Bottnar i det roliga


På den första, riktiga sommardagen i maj träffar Ergo illustratören och serietecknaren Kalle Landegren. I fem års tid har han illustrerat serier till Ergo - en salig blandning enrutingar om “Studentlajfets” toppar och dalar som många kan känna igen sig i. En mycket uppskattad illustratör som nu valt att ge platsen till någon annan.

Solen skiner från en klarblå himmel när jag möter upp Kalle Landegren vid ingången till Ekonomikumparken. Iklädd en kortärmad skjorta och slitna blåjeans kommer han trampande på sin cykel. Sprudlande glada över det fina vädret vandrar vi pratandes genom parken. Utspridda på gräsmattorna sitter studenter i bikini och shorts – förmodligen lika tacksamma som vi över det fina vädret som kommit till Uppsala i dag. Vi slår oss ner på en något sliten bänk i skuggan av ett träd för att prata mer om Kalle och hans intresse och jobb som illustratör och serietecknare.

Kalle föddes för 33 år sedan i USA, men flyttade kort därpå till Sverige med sin familj. När gymnasiet började flyttade Kalle till Gävle och gick en serietecknarutbildning i två års tid – sedan dess har kärleken för illustrationer aldrig dött ut.

Men i och med sitt intresse för samhällsfrågor började han sedan studera historia - för att senare hoppa på lärarprogrammet i Uppsala.

– Jag är utbildad gymnasielärare i historia och samhällskunskap. Jag undervisade lite i bild också, men jag tyckte jag var en bättre lärare i det jag var utbildad för, säger Kalle. 

"Skulle allt faila kan jag komma hem och säga “allt har failat”, men jag har inte behövt göra det. Men jag vet att det är en trygghet vissa har och andra inte."


Annons

Annons

Kalle började på förfrågan teckna enrutingar till Ergo under 2016 – en seriesvit om situationer och fenomen som känns igen av de flesta Uppsalastudenter och som sedermera fick namnet “Studentlajfet”. Innan dess hade han tecknat lite åt bland annat Galago och under 2017 fick han sitt första stora konstuppdrag. När Statens konstråd knackade på dörren i december det året och frågade Kalle om han ville skapa ett större konstprojekt valde han att hoppa på det. Konstprojektet innebar väggmålningar på hus i bostadsområdet Gärdeåsen i Ljusdal och fick namnet “The seven wonders of Gärdeåsen”. Vid det laget hade han redan arbetat som lärare i närmare två års tid och hade illustration som intresse på sidan av.

– Det var ett stort konstprojekt som jag inte skulle kunna göra vid sidan av jobbet. Det var ganska out of the blue för tidigare hade jag nog sammanlagt sålt grejer för kanske tvåtusen spänn, säger Kalle och skrattar.

I samma veva som konstprojektet skulle dra igång fick han också frågan om att illustrera en serie ungdomsböcker om Morris Mohlin av Maria Frensborg och det blev därmed självklart för Kalle att helhjärtat satsa på illustrationsbanan.

Värmen är nästan tryckande men en skön bris drar förbi – förmodligen uppskattad av både oss och det kompisgäng som lagt sig ner för att lapa sol på gräsmattan intill. Kalle förklarar hur resonemanget gick när han valde att hoppa på tecknandet i stället för att fortsätta på läraryrket – ett annars tryggt och säkert yrke.

– Skulle allt faila kan jag komma hem och säga “allt har failat”, men jag har inte behövt göra det. Men jag vet att det är en trygghet vissa har och andra inte.

Kalle har en stor kärlek kvar till läraryrket och tycker det är väldigt roligt och kan se att det är något han kan gå tillbaka till ifall illustrationsuppdragen skulle börja sina.

För andra som vill våga ta steget till att göra något annat än det akademiska tycker Kalle att det viktigaste är att bottna i något som man tycker är roligt.

– Visa upp det! Man kan inte bara sitta på sin kammare och gömma det i byrålådor. 


På instagram tackade Kalle för sin tid på Ergo med ett porträtt föreställande tre historiska Ergo-medarbetare: Nina Hemmingsson, Gösta Knutsson och Karin Boye. "...nu är det dags för mig att lämna över till en ung padawan och istället sälla mig till den nobla skaran ex-Ergo-folk...", skriver han. (Illustration: Kalle Landegren, förstås)

Kort om Kalle

 

Fullständigt namn: Karl Tets Landegren

Född: 1987 i USA, men är uppvuxen i Uppsala.

Har pluggat: Ämneslärarprogrammet i historia och samhällskunskap vid UU, samt serie- och bildberättarprogrammet på högskolan i Gävle.

Jobbar som: Serieskapare, illustratör och konstnär

Uppdrag i urval: Serier i Galago och Rocky, illustrationer till Maria Frensborgs ungdomsböcker om Morris Mohlin, skulpturen “Elefanten i rummet” till föreningen Fatta, väggmålningarna “The seven wonders of Gärdeåsen” i Ljusdal, och seriesviten “Studentlajfet” för tidningen Ergo 2016-2021.

Här hittar du alla de enrutingar Kalle har gjort till Ergo!

Kan du inte få nog av Kalles alster? Följ honom på instagram på @kalletets

Läs mer

2024-04-29 09:31
Ergo möter Uppsala universitetsbiblioteks överbibliotekarie Lars Burman, som kliver av sin tjänst till sommaren. Vi…
2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…