Annons
Annons
Maria Carlsson regisserar Fredrik Karlsson, Kalle Bergman och Dante Zetterman.
Foto: Hanna Strandberg

Sårskorpor


Kalmar nations teatergrupp sätter under fyra föreställningar upp Maria Bloms pjäs Sårskorpor. En berättelse om hur grannarna i ett flerbostadshus tvingas se och lära känna varandra när en korvgumma dyker upp i huset.

Repetitionerna pågår för fullt. Idag ligger fokus på övergångarna mellan olika scener. Regissören och teaterförmannen Maria Carlsson sitter på en stol mitt i rummet och ropar ut instruktioner till skådespelarna framme på ”scenen”. Ibland sufflerar hon. Arbetet med pjäsen har pågått sedan i januari med repetitioner en gång i veckan, men nu på sluttampen träffas teatergruppen nästan varje dag.
– Valet föll på Sårskorpor för att den har varit min favoritpjäs sedan jag såg den uppföras första gången på stadsteatern i Stockholm. Jag har slängt mig med citat från pjäsen i flera år, till exempel ”vi skulle ju äta långfrukost och bli kära” eller ”jag skulle gärna vilja vara bra på något mer meningsfullt”, säger Maria Carlsson.
Hon berättar att hon sett ett flertal amatörföreställningar av Sårskorpor sedan dess, men att låtarna som hör till pjäsen endast framfördes på uruppsättningen.
– Vi har tagit med känslan och plockat upp tankar från låtarna eftersom vi valt att inte ha med dem i föreställningen. Vi ville inte gå miste om något.
Teatergruppen beskriver Sårskorpor som en väldigt rolig pjäs med ett viktigt budskap och hög igenkänningsfaktor.
– Att den kretsar så mycket kring vänskap – jag tycker att det är ett bra tema att lyfta. Många teaterpjäser tar upp kärleksrelationer och då tycker jag att det är bra att visa att vänskap betyder oerhört mycket och är minst lika viktig. Samtidigt som det är en feel-good-pjäs så tar man med sig tankar från den – man kan vara hel även utan en kärleksrelation.
Karaktärerna i pjäsen är rätt stereotypa, där finns den töntiga aerobicstjejen i Jane Fonda-outfit som blir kär i rockstjärnan, den arge gamle gubben och sexobjektet surfarkillen – som letar efter den stora kärleken, men som bara finner sex och därmed känner sig utnyttjad. Men flera av dem påtalar hur märkligt det är att man bor så nära – ovanför, nedanför eller bredvid – utan att någonsin tala med varandra.

Sårskorpor uppförs i Kalmar nations festsal klockan 19.00 den 18–21 april.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 08:56
Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater…
2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…