Annons
Annons
Astrid Ekelund, Joachim Bingel och Marie Björling repeterar inför premiären av “Attraktionsvariationer”.
Foto: Anna Moberg

Sjukt mycket attraktion


Avvikande sexualitet, Brechts episka teater och basgruppsmöten på Ekonomikum. Kring detta rör sig pjäsen Attraktionsvariationer som snart har premiär på Kalmar nation. Formen är lite annorlunda mot ”vanlig teater”, berättar regissören Ida Björkman.

Under Kalmar nations kristallkronor repas det för fullt. Den 4 april är det dags för premiären av Attraktionsvariationer. Regissören, producenten och manusförfattaren Ida Björkman finns hela tiden med och instruerar. ”Tänk på rösten ” ”Vänta ett tag med repliken ” ”Lägg händerna på henne ”
Pjäsen handlar om olika typer av sexualitet, om vad som är normalt och avvikande, sjukt och friskt och hur människor förhåller sig till det. När det gäller formen har de delvis hämtat inspiration från Brechts episka teater. Där är inte målet att få föreställningen att se så verklig ut som möjligt. I stället avbryts hela tiden scenerna för att få publiken att stanna upp och tänka.
– Vi har ingen sammanhållen handling, skådespelarna befinner sig lika mycket “utanför” rollerna som “i”, de pratar OM karaktärerna som de själva spelar. nbsp; Ibland är gränserna flytande mellan vad som är skådespelarnas ord, rollens, publikens eller någon helt annans, berättar Ida Björkman.

Det är en ny scen. En till synes helt vanlig grupp ekonomistudenter har basgruppsmöte på Ekonomikum. Men inom sig bär de alla på hemligheter. En av dem är transvestit. En annan är skofetischist och en tredje exhibitionist.
nbsp;– Vi vill framförallt att publiken själv ska tänka kring vad som är normalt och varför. Som jag själv tolkar det handlar det om att visa det normala i det onormala och makten som finns i att definiera en avvikelse.
En viktig inspirationskälla till ämnet och ett genomgående tema i pjäsen har varit DSM, en manual för psykologer som behandlar psykiatriska sjukdomstillstånd.
– En del diagnoskriterier där känns fruktansvärt otidsenliga. Till exempel ses det alltså som en sjukdom att, som heterosexuell man, vilja klä sig i kvinnokläder. På samma sätt såg man homosexualitet som en sjukdom så sent som på 70-talet i Sverige.

Tillsammans har teatergruppen, med Idas hjälp, improviserat fram det som idag blivit ett manus. Till hjälp har de haft texter, Flashbacks forumtrådar, musik och artiklar rörande det aktuella ämnet.
För Ida Björkman är detta ett drömprojekt. Både för att hon vill recensera och experimentera med teater men också för att hon vill väcka diskussion och frågor. Hon beskriver sig själv som en blyg tjej från Norrland som råkade glida in på teater estet på gymnasiet. Idag är hon aktiv på Kalmar nationsteater och är även ordförande i Teaterkonventet.
Vad inspireras du av?
– Skådespelarna, för de är helt fantastiska. Joachim Bingel som har tyska som modersmål och bara varit i Sverige ett drygt halvår är extra värd en klapp Förutom det; orättvisor.

nbsp;


Annons

Annons

Attrationsvariationer

Plats: Kalmar Nation
Premiär: 4 april
Regissör: Ida Björkman
Skådespelare: Astrid Ekelund, Hanna Bäckström, Joachim Bingel, Marie Björling, Petra Kvarmans och Pierre Dackmo

Läs mer

2024-05-24 08:56
Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater…
2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…