Annons
Annons
Pelle Forsmark spelar Gustav II Adolf i V-Dalas nyuppsättning av Gustav den Adolf.
Foto: Per Enström

Proffsigt, V-Dala


Gustaf den Adolf har allt ett spex behöver – komiska rollfigurer, fina koreografier, mycket musik och sång. Ergos recensent var på plats för genrepet.

Konung Gustav II Adolf står på ett torn av trälådor och sjunger ut så att det ekar från väggarna. Runt omkring honom dansar 20 blå-grå-klädda undersåtar. Det är onsdagskväll och sista repet inför V-Dala nations stora jubileumsspex Gustaf den Adolf. Replikerna sitter och gruppen här i Svandammshallarna verkar redo för torsdagskvällens premiär. nbsp;

Det är lite gympasalkänsla i det stora rummet med plastgolv. Skådisarna fyller med sitt spel och dans hela utrymmet i mitten. I framkanten sitter orkestern, längs höger och vänster ryms publiken, blått och rött ljus strålar ovanifrån. Pjäsen utspelas på 1600-talet, kring tiden där V-Dala nation grundades alltså, och kretsar kring kung Gustav Adolf som drar till 30-åriga kriget i Tyskland för att försvara den nygrundade protestantismen. Det blir lite krig, lite kärlek, lite gräl – klassiskt teaterstoff.

Journalisten och språkvetaren Gunnar Ljusterdal skrev spexet Gustaf den Adolf redan 1960, först bara till en gåsmiddag. Men det utvecklades till ett storspex som turnerade runtom i landet och nyuppsattes senare till V-Dalas 350-årsdag. Den här gången är det skådespelaren och sångaren Birgit Carlstén som för regi, hon var själv en gång V-Daling och har tidigare regisserat Himlaspelet i Leksand och Skinnarspelet i Malung. Hennes professionella ledning märks – det här är amatörteater på hög nivå.

I stort sett är Gustaf den Adolf ett traditionellt spex: Skådisarna talar i rim och framför kända låtar med nyskrivna texter. De komiska elementen är många och de historiska figurerna håller sig inte till sin tid, så som att drottningen inte vill bli lämnad själv ”åt socialbidragen”. Det är mycket att skratta åt under de två timmarna, inte minst åt tre lakejer med festligt-fånig mimik. Men även de andra huvudrollerna bjuder på ett passionerat spel. Ett kungligt spex som tar kungligheterna lagom mycket på allvar.


Annons

Annons

Föreställningar:
Torsdag 13/11 kl. 19.00
Fredag 14/11 kl. 19.00
Lördag 15/11 kl. 13.00 och 19.00
Söndag 16/11 kl. 19.00

Biljetter 160 kr
Student 100 kr (med giltigt nationskort)

www.tickster.se.

FLER BILDER

Se fler av Per Enströms bilder från spexet på vår Flickr HÄR.

PRODUKTION

Producent Nina Ramezani
Regissör Birgit Carlstén
Regiassistent, koreograf Sofia Östblom
Författare Gunnar Ljusterdal, nbsp;Lars Adell, nbsp;Olle Andersson

ROLLER I URVAL

Gustaf den Adolf, Pelle Forsmark
Maria Eleonora, Charlotte Törner Bergius
Regina von Emmeritz, Katja Wester
Axel Oxenstierna, Fredrik Kiellröier
Johan Banér, Adam Bromée
Lennart Torstensson, Erik Carlberg
Carl Gustaf Wrangel, Lars-Johan Edström
Öl-Göran, Max Stenberg
Mutter Fourage, Cecilia Hage
Lakej, Daniel Fjellborg

Läs mer

2020-10-26 09:37
Vem hade kunnat tro att ett rivigt gitarrsolo som taget från en rockkonsert, kunde passa så bra ihop med 1700-talssånger…
2020-10-22 09:30
I vanliga fall brukar 150 personer slå sig ner i Östgöta nations festsal för att bevittna vad spexensemblen kokat ihop…
2020-09-24 11:58
En miljonärsson, en brottslig trio som låtsas vara ryssar, ett ödsligt hus ute på norrländska vischan. Berättelsen om…