Annons
Annons
Repetitionerna av Uppsala universitets uppsättning av West Side Story pågår för fullt.
Foto: Kristine Eid

Klassiker med twist


Från 50-talets New York till 2000-talets Uppsala – universitetet blåser nytt liv i den klassiska musikalen West Side Story som i november har premiär på Svandammshallarna. Ergo har träffat de två huvudrollsinnehavarna.

Med mer än en månad kvar till premiären av universitetets uppsättning av West Side Story, repeteras det för fullt på V-Dala nation. Ett trettiotals skådespelare i en liten sal, genomför avancerad koreografi och sång. Det är imponerande, men det är fortfarande mycket som kvarstår innan premiären. Det är långa dagar och hårt arbete när mer än 110 studenter och yrkeskunniga medverkar i en produktion. nbsp;Huvudrollsinnehavarna Maria Hartman och Rasmus Mononen tar en kort paus mellan repen för att prata med Ergo.

Vad gjorde att ni ville vara med i just denna produktion?

– Från början tyckte jag inte om West Side Story. Men när producenten ringde mig, började jag läsa på lite om vad Uppsala universitet hade gjort tidigare. Jag blev sedan överlycklig när jag fick rollen, berättar Rasmus Mononen.

Maria Hartman berättar att hon alltid har gillat musikalen tack vara musiken, och sa ja direkt. Att föreställningen sätts upp i hennes hemstad Uppsala, var också avgörande för henne.

Vad kan publiken förvänta sig av föreställningen?

– Man kommer få se den klassiska föreställningen med en modern twist. Vår version utspelar sig i dagens Uppsala och är mer tidlös än den klassiska föreställningen som utspelar sig i femtiotalets New York, säger Rasmus Mononen.

– Det som är speciellt för denna föreställning är att det är unga vuxna som växer upp på tjugohundratalet, vilket man själv har varit. Föreställningen kommer beröra hela känslospektrat och är gjort så att det kommer finnas både andrum och skrattpauser för publiken, säger Maria Hartman.

Vad har varit mest utmanande?

– Flera av låtarna är ganska svårsjungna. Man måste försöka hitta en balans mellan teater och sång, berättar Maria Hartman.

Känner ni er nervösa inför premiären?

– Det är klart man är nervös, men jag försöker och tänka på att nervositet egentligen bara är energi som vill ut. Man måste styra den åt rätt håll genom att andas rätt, säger Maria Hartman.

Rasmus Mononen håller med.

– Det är rätt skådespelarteknisk, men när jag andas rätt riktas mitt fokus där det måste vara. Då kommer det gå bra, för då är jag som bäst.


Annons

Annons

West Side Story

Dirigent: Stefan Karpe
Regissör: Dan Turdén
Huvudollsinnehavare: nbsp;Maria Hartman och nbsp;Rasmus Mononen.

Uppsala universitets uppsättning av West Side Story är en del av projektet nbsp;”Den goda staden”, ett samverkansprojekt där kultur och vetenskap kopplas samman. Det blir i samverkan med andra aktörer i staden en rad seminarier, debatter, föreläsningar, skolprojekt mm om olika teman som berör ett gott liv i staden och frågor om utanförskap och gemenskap.

Föreställningarna spelas i Svandamshallarna i Uppsala vid följande tillfällen i november 2015: nbsp;

5/11, 7/11, 8/11, 10/11, 14/11, 15/11, 20/11, 21/11, 27/11, 28/11

Läs mer

2022-04-25 15:48
Efter flera år återvänder Västmanlands-Dala nations spexförening till scenen med föreställningen "Upp till dans, eller…
2022-04-11 11:15
Den som påstår att politik är tråkigt har inte sett Marie Persson Hedenius dramatisering av den hyllade romanen Väninnan…
2022-03-28 13:49
Det finns stunder av igenkänning men dialogen känns onaturlig och stundom obegriplig – Ergos Emma Fritze har sett…