Annons
Annons
Da Vimsikoden bjuder på både sång, dans och, i vanlig god ordning, överraskningar.
Foto: Paulina Gustafsson

Konspirationer och omstart på Teknatspex


I årets uppsättning av Ett teknat spex får vi följa en sammanflätad historia där flera kända och okända namn visar sig sitta på kunskap och konspirationsteorier. Ett fall av dålig timing leder både till att hemligheter avslöjas och en eventuell omstart.

Mitt i Ett teknats spex hektiska repvecka hälsar Ergo på, långa dagar till trots är det en munter och förväntansfull stämning som genomsyrar replokalen. Teknat, från början teknologernas egen spexgrupp, har på senare år blivit en fristående förening där både ensemble och funktionärer har en blandad bakgrund med både arbetande och studerande medlemmar. Katja Wester, producent och tillsammans med Daniel Hugestam en av DaVimsikodens två manusförfattare, beskriver handlingen för detta års spex.

– Temat är konspirationsteorier och mystiska händelser. Vi får följa den utbrände konspirationsexperten Dan Brun som besöker sina systrar Tant Grön och Tant Gredelin på pensionat Palett, men tyvärr drabbas Brun av dålig timing och kommer för tidigt. Han råkar snubbla på ett stort konspiratonsmysterium och får veta att tanterna på order av regeringen har ett hemligt uppdrag som de gör allt för att försöka dölja.

Som traditionen bjuder har spexet möjlighet till omstart – det vill säga att publiken när som helst kan kräva att en scen tas om. Ensemblen berättar om positiva erfarenheter och bra publikrespons, även i de fall omstarten tar tid, och att en bra omstart kan ge både uppsättning och publik det där lilla extra.

Manusförfattarna har jobbat hårt på att hålla manus omstartskompatibelt – det är en skicklig balansakt att skapa en lagom lång föreställning som ändå har utrymme för att låta eventuell improvisation blomma ut.

Årets regissör Sofia Östblom, marknadsmästare Emil Hjelte och skådespelarna Anna Norrman och Linnea Anerfält är positiva till omstartsvalet, även om det är hög sannolikhet att det blir en studentikos (läs: salongsberusad och något uppsluppen) publik som tar plats i salongen. Teknats ensemble menar att publiken för det mesta är väldigt trevlig, och kan bidra till föreställningen och att ensemblen får chans att använda sig av det salongsberusade och uppsluppna i den händelse att någon yppar ordet omstart .

– Det brukar både komma omstartsvan och icke-omstartsvan publik, och balansen mellan dem resulterar för det mesta i en bra blandning. Och så gäller det att ha glimten i ögat, säger Emil Hjelte.

– Ja, det är ju oftast en väldigt glad och entusiastisk publik som kommer, även om de fått i sig några glas innan fyller Sofia Östblom i.

Hon är med i Teknats spex för femte gången, och provar i år att ha en samlad ensemble istället för grupper uppdelade efter uppgift på scenen.

– Eftersom spexet har vuxit så mycket behövde vi hitta det som funkar bäst logistiskt sett när vi skulle synkronisera alla ensemblemedlemmars scheman. En samlad ensemble ser också snyggare ut på scen.
Flera av skådespelarna håller med, och säger själva att det blir lättare att skapa en proffsig och välrepeterad uppsättning när både kör, dansare och skådespelare får repa samtidigt.
Ensemblen består av 13 personer och ackompanjeras av ett band med åtta medlemmar. Bakom kulisserna finns allt från kostymörer, festarrangörer och affischfotografer till koreografer, fikafixare och frivillig replikhjälp.

DaVimsikoden visas på Reginateatern och har föreställningar 3-6 maj. Biljetter finns att köpa på Reginateaterns hemsida.


Annons

Annons

Läs mer

2020-03-03 11:54
Fantastiska sångprestationer i en föreställning som bjuder på både humor och allvar. Helena Bjurbom har sett Uppsala…
2020-02-10 13:55
"I en pjäs där den kvinnliga kroppen används som valuta lyckas dialogen ändå väcka tankar som är högst applicerbara på…
2019-12-09 14:50
En gnutta kafkaeskt och stundtals roligt, tycker Ergos Helena Bjurbom om Karin Engbergs föreställning "Kul med en kvinna…