Annons
Annons
Mediscenarnas årliga storspex kommer att utspela sig på ett köpcenter. Trots att replokalen andas vård – och att läkarstudentfrekvensen är hög i föreningen kan de garantera att det inte kommer bli någon intern läkarhumor. Tvärtom har de satsat på att skriva skämt som ska inkludera och roa alla. Här syns Linnea Bodegård och Måns Rosén värma upp.
Foto: Sandra Gunnarsson

Humor utan gränser i nytt spex


Ganska många skämt, ett flertal dysfunktionella relationer och en hel del missförstånd väntas när spexföreningen Mediscenarna öppnar upp ett nytt köpcentrum på Stockholms nation.
– Publiken kommer förhoppningsvis skruva sig i stolarna, säger Måns Rosén, en av regissörerna.

Redan i januari drog manusgruppen igång författandet av spexet ”Kundtricket” – en föreställning som kommer att utspela sig på köpcentret ”Mellan Mall”. nbsp; Att låta spexet handla om ett köpcenter var ett taktiskt drag för att kunna skapa många olika sketcher och inte bli så låst av ett tema.

– Vi ville att spexet skulle utspela sig i en miljö där människor möts, människor som kanske inte träffats annars. I ett köpcenter finns utrymme att skildra många spännande relationer, säger läkarstudenten Rasmus Allerstrand som är en av manusförfattarna.

Han berättar att manusgruppen varit på Gränby centrum för att hitta idéer och att det där såddes vissa fröer. Till skillnad från i Gränby öppnar Mellan Mall på en ort där det egentligen inte finns något kundunderlag för ett köpcenter. Här finns dock alla andra ingredienser för att skapa intriger – en person som är kritisk mot själva öppnandet, en okunnig men välvillig direktör och kunder som inte riktigt förstår hur man handlar. I en av sketcherna får man till exempel följa en kvinna försöka reklamera en lavalampa som hon råkat köpa – i själva verket var det ättiksprit hon skulle ha.

– Spexet innehåller väldigt många roliga och dysfunktionella karaktärer. Det kommer nog bli lite jobbigt att se dem interagera. Publiken kommer förhoppningsvis skruva sig i stolarna. Samtidigt är det ju kul, det är inte Lars Norén, säger läkarstudent Måns Rosén som delar regissörsrollen med Ulrika Bodén.

Föreningen Mediscenarna startades för att ge utrymme till medicinstudenter som vill spexa. Alla studenter är dock välkomna att vara med. Bland de Ergo intervjuar är ändå läkarstudentfrekvensen hög, något som de menar inte kommer avspegla sig i spexet.

– Det kommer inte att vara läkarhumor. Det är nog bara ett skämt som handlar om vård, säger Måns Rosén.
Däremot är repetitionerna oftast förlagda till kvällstid så att alla ska hinna vara med.

Att orka arrangera ett spex på sidan av studierna tycker jag låter lite jobbigt. nbsp; Och ja, visst kan det bli ont om tid, men de menar att spexandet oftast bara skapar en positiv stress. Dessutom blir man bättre på att prioritera.

– Man får en helt annan tidsuppfattning. Tidigare tyckte inte jag att en halvtimme var speciellt mycket. Men nu har jag insett att man får jättemycket gjort på en halvtimme, säger läkarstudent Sofie Sjöblom, som är en av spexets producenter. nbsp; nbsp; nbsp;

”Kundtricket” blir föreningens
fjärdespexföreställning och redan nu kan de konstatera att det kommer bli den största. Runt 100 personer är involverade och i år får de avancera från Slottsbiografen, där de spelat tidigare år, till Stockholms nation.

– Där kommer vi få helt andra möjligheter med ljud och ljus. Dessutom är scenen större. Det är väldigt roligt att de vill hjälpa oss, säger Måns Rosén.

Samtidigt kommer de inte ha möjlighet att bygga scen i flera dagar. Stortorsdag går inte att rucka på.

– Det kommer ju inte bli lika stort som Mars-spexet men det är ju inte heller vårt mål, säger Måns Rosén.

Blir det en rulltrappa på scen?

– Det har varit min önskedröm sedan första dag. Vi får se, säger Rasmus Allerstrand.


Annons

Annons

Kundtricket

Spelas på Stockholms nation 25-28/11 kl 19. Biljetterna kostar 100 kronor för studenter, 150 för icke-studerande och finns att köpa på Biletto.se

Läs mer

2020-10-26 09:37
Vem hade kunnat tro att ett rivigt gitarrsolo som taget från en rockkonsert, kunde passa så bra ihop med 1700-talssånger…
2020-10-22 09:30
I vanliga fall brukar 150 personer slå sig ner i Östgöta nations festsal för att bevittna vad spexensemblen kokat ihop…
2020-09-24 11:58
En miljonärsson, en brottslig trio som låtsas vara ryssar, ett ödsligt hus ute på norrländska vischan. Berättelsen om…