Annons
Annons
Bild Måns och Anders
"Det är en välkomponerad show men med något växlande kvalitet.", skriver Emma Fritze som sett Måns Nilsson och Anders ”Ankan” Johanssons show.
Foto: Pressbild

Podcast på crack - Så funkar det, gör det?


En interaktiv föreställning fylld av onödig kunskap, kloka skämt och lite lagom idioti. Ergos Emma Fritze har varit på Anders och Måns humorshow på Uppsala stadsteater och berikat sitt intellekt med kunskap om ordlära, fiskfenor och parasiter.

Har du någonsin upplevt en duett mellan en katt och en människa? Har du vid någon tidpunkt hört kattversionen av Bonnie Tyler’s Total Eclipse of the Heart? Har du överhuvudtaget sett en katt sjunga? Det gjorde jag i lördags.

Givetvis var det inte en riktigt katt, och jag är inte helt säker på att komikerduon Anders och Måns är helt riktiga människor heller, men tillsammans bjöd de på en show som lämnar avtryck.

Kanske känner du igen dem från podden ”Så funkar det” där programledarduon Anders ”Ankan” Johansson och Måns Nilsson svarar på frågor om precis vad som helst. Hur uppstod bröddoftsprayen? Vilken är den grönsakigaste grönsaken? I en knasig, klok och komisk uppsättning tar de med sig podden upp på scen. De skruvar upp volymen, tempot och förväntningarna och resultatet lämnar dig förvirrad, kanske klokare men framförallt med ett gott skratt.

"... när en östgöte och en skåning möts i vimlet av musik, applåder och skratt – då är det stundom svårt att hänga med."


Annons

Annons

Föreställningen kan bäst beskrivas som ett kreativt kaos där huvudpersonerna studsar runt på scen i lösskägg, kattdräkt och med annan rekvisita. De kommer med en packad repertoar av lyssnarfrågor, sketcher, dansnummer och solosång. Om du känner till Anders och Måns sedan tidigare så vet du att du behöver spetsa öronen och höja koncentrationsförmågan, för här går det snabbt. Humoristiskt, absolut, men något luddigt och tämligen obegripligt kan bäst beskriva föreställningen. Jag skyller på radio och TV som i stor grad indoktrinerat oss med att stockholmskan är den enda begripliga dialekten. För när en östgöte och en skåning möts i vimlet av musik, applåder och skratt – då är det stundom svårt att hänga med. Och jag får säga detta, för jag är skåning själv. Ett högt tempo är visserligen något av komikerduons varumärke, men att missa en punchline eller inte begripa ett skämt är inte ett bra betyg i en humorshow.

"dessa knasiga, komiska och kloka män har talang när det kommer till att fånga in, flirta och framhålla publiken."

Det var en fullsatt salong fylld av trogna poddlyssnare, glada Uppsalabor och säkerligen några nyfikna nykomlingar som sökte spänning i livet. Eftersom föreställningen var på en lördag fanns det även en och annan gladlynt figur som såg detta som ett ypperligt tillfälle för förfest. Det gick att urskilja en härlig nerv i publiken eftersom Anders och Måns vid flera tillfällen lämnade över ordet till publiken. Bjöd på gåvor, ställde frågor och bjöd upp på scen. En interaktiv föreställningen är ett skicklig drag om det görs på rätt, något som de lyckades med. Improvisation kan vara krångligt och komisk tajming är inte alltid ett givet drag hos en komiker. Men dessa knasiga, komiska och kloka män har talang när det kommer till att fånga in, flirta och framhålla publiken. Trots att detta är en vetenskapsbaserat humorföreställning så bör du inte förvänta dig att den intellektuella nivån ligger på topp. Men jag kan garantera att du lämnar salongen full av ny kunskap som du troligtvis kan styla med på något party någon gång. Kanske i en hetsig diskussion om ordlära, fiskfenor eller varför inte parasiter. Visste du till exempel att det svenska ordet orientering letat sig in i det engelska språket? Nu gör du det.

Det är en välkomponerad show men med något växlande kvalitet. Vissa rutiner är långsökta, andra är rent utav obegripliga. Men i detta finns också stunder av briljans inte minst i slutnumret, till vilket jag skulle köpa biljetter bara för att se. Det är inte komplicerat, det är inte för mycket utan det är precis rätt. Vem visste att det i amerikansk hip hop gömmer sig skånska ortnamn eller att italiensk opera har inslag av svenska ord? Det låter kanske luddigt men om det är en logisk, pedagogisk och lugn föreställning du söker så är detta ingenting för dig. Däremot om du älskar dumheter, fart och galenskap så har du hittat precis rätt. Till en podcast på crack fylld av onödig kunskap, kloka skämt och lite lagom idioti.

Läs mer

2024-05-24 08:56
Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater…
2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…