Annons
Annons
Trender
Oavsett vad som är på modet och i tiden så finns ändå vissa trender som sträcker sig över hela generationer eller decennier.
Foto: Lovisa Sjöström Johansson

Trender och sanningen om snälla killar


Jag lyssnade på Stil i P1:s senaste avsnitt under nationaldagsledigheten och slogs, inte för första gången, av programmets  absoluta briljans. För den oinvigde är Stil ett radioprogram från Sveriges Radio som handlar om kulturhistoria och trender i en vidare bemärkelse. Avsnittet jag lyssnade på i tisdags hade fått namnet “Snälla killar - töntiga eller trendiga stilbildare 2023?” och lyssnaren fick lära sig om allt från pappamode till Pedro Pascals väg till att bli hela världens favoritperson. Dock fick avsnittet mig också att börja fundera. Är snälla killar verkligen stilbildande först nu? Lämnade vi inte badboy-eran någonstans i november 2015? 

Allt som har med trender att göra är fascinerande, för de finns ju i absolut allt. Det handlar inte enbart om vilken färg som är sommarens stora heta (det är ljusblått förresten, jag vet att folk tänker barbierosa men knallrosa var förra sommarens färg och ja Barbiefilmen kommer ut men det är fortfarande blå som är sommarens färg bara titta i din närmsta klädbutik). Men trender finns också i vilken nation vi går till för att klubba (Kalmars har verkligen steppat upp sitt game i år?) och vilken mat som erbjuds på campusrestaurangerna (sötpotatispommes och tryffelmayo någon?). 

Men just snälla killar vet jag inte om jag skulle säga är en ny, het trend. Vi minns alla Shawn Mendes hundvalpsblickar efter succén Stitches, 2015, som skapade en ny typ av popstjärna - den rara, helyllekillen med fantastisk röst - i kontrast till Justin Biebers vid den tidpunkten ganska sjaskiga rattfyllekaraktär. Premiären av Netflix-serien Sex Education år 2019 gav oss flera manliga karaktärer som under tonårens hormonstinna period behövde bearbeta sina olika osäkerheter och känslor. Ett helt nytt sätt att se på den brittiska tonårsperioden, vitt skilt från långköraren Skins, med premiär 2007.  

Bara nördkulturens uppgång i kölvattnet av Steves karaktärsutveckling i Stranger Things och Henry Cavills förkärlek för The Witcher bidrog till snälla killar-vurmen. De nördiga, roliga och snälla killarna som är i kontakt med sina känslor är helt enkelt något som fangirls har suktat efter i år. Inte för att nedvärdera det skenande internetfenomen som är Pedro Pascal. Klipp från både hans avsnitt av Saturday Night Live och medverkan i den populära YouTube-kanalen Hot Ones går fortfarande heta på TikTok. Att han därutöver inte hymlar med sina progressiva politiska åsikter eller sin genuina support av icke-binära motskådisen Bella Ramsey från HBOs senaste succé The Last of Us är bara ett plus i kanten på hans redan älskvärd persona. 

Jag tycker att vi kan komma överens om att snälla killar-trenden har pågått tillräckligt länge för att börja bli en tidsmarkör för både kulturell och politisk förändring. Men vilka mer färska trender kan vi se uppdagas inför sommarmånaderna? 

Självklart finns många trender som är långt ifrån positiva. Mansideal á la Andrew Tate och Jordan B Peterson och en smalhetshets som efterliknar 90- och 00-talens heroin chic är bara några exempel. Romantiseringen av dietpiller, introducerad när vi i Kardashians fick följa Kim K komma i Marilyn Monroes gamla klänning till Met-galan, skapar både kväljningar och flashbacks till tiden när alla magasinomslag och löpsedlar på Pressbyrån och ICA pryddes av tips för att uppnå stor viktnedgång på kort tid. 

Men vi lämnar den typen av trender därhän och fokuserar på annat mer lättsamt. Ja till blått och fortsatt okej med rosa. Men då menar vi självklart pastellblå och knallrosa. Inget babyrosa eller marinblått, tack. Mer? Tågluffen är på väg tillbaka och tar vid där Sverigesemestrandet och vandringslederna mynnar ut efter pandemin. Det är miljövänligt, spännande och eftersom att allt går i cykler så kommer våra föräldrar äntligen kunna höra historier om våra tågresor genom Europa, snarare än att vi ska sitta på kräftskivan och höra deras berättelser om 80-talets sommarturer till Schweiz och Polen. Hemmafester med cigg på balkongen och parkhäng med dunkvin i plastglas har redan under vinter och vår tagit över och när inflationen fortsätter begränsa våra ekonomiska förutsättningar under sommaren lär nivån av kubbspelandet i vårt avlånga land nå nya höjder. 

Men oavsett vad som är på modet och i tiden så finns ändå vissa trender som sträcker sig över hela generationer eller decennier. Och nog kan vi väl komma överens om att snälla killar har varit här ett tag, men också är här för att stanna? Trender kommer och trender går, men snälla killar består. 


Annons

Annons

Läs mer

2023-11-06 09:50
"Chefredaktören har ordet" är tillbaka. Idag om goda nyheter i mörka tider.
2023-06-22 15:55
Jag förmodar mig inte vara den enda som får smått panik av tanken på den försvunna ubåten som flyter runt någonstans på…
2023-05-25 14:59
Det är mycket som tar slut i maj, mycket mer än i december. Men det smyger sig på mer så här års. Skymt bakom grönska…