Annons
Annons
Bild Sigrid Asker tentar.
Webbredaktör Sigrid Asker får instruktioner av tentamenssamordnaren Magnus Widqvist som designat en fiktiv tenta för Ergo.
Foto: Sandra Gunnarsson

VG för digital tenta


Ergo satte sig återigen i skolbänken och provade på det här med digital tenta. Ett förfarande som funkade riktigt bra, bara man undviker rättstavningsfunktionen.

Det är tomt i salen, så när som på Magnus Widqvist som hälsar oss välkomna till dagens tenta. Efter förra månadens intervju tyckte han att vi borde komma och testa. Så nu sitter vi här, redaktör och webbredaktör, redo att skriva en digital saltstenta som han har tagit fram bara för oss.

Vi får en lapp med tydliga instruktioner och startar datorn. Det krävs en del inlogg och koder, men det är hyfsat lätt att förstå hur vi ska göra för att komma åt tentan. Skrivningen ska visa oss hur en tenta kan vara uppbyggd med olika typer av frågor så som drag and drop, flervalsfrågor och essäfrågor. Vi får bland annat placera in Västgöta och V-Dala nation på en karta, para ihop rätt nation med respektive pub och testa att svara på en essäfråga. (Kul om alla tentor vore såhär!) Det är enkelt att navigera i programmet, frågor man svarat på blir blåmarkerade vilket gör det lätt att se vilka man gjort, respektive hoppat över. Det går också att flagga svar som bör ses över igen. Efter att ha gått bet på frågan om vilken kvinnlig författare som pryder Uplands nations mur (det är Anna-Maria Lenngren), lämnar vi in tentan och återvänder till redaktionen.

Några dagar senare får vi mail från Magnus Widqvist som rättat tentan. Vi loggar in på Inspera och ser att vi presterat bra – VG!

 

 


Annons

Annons

Betyg digital tenta

+
  Det är lätt att hitta i tentan.
  Essäfråga syns jämte svarsrutan vilket gör att man slipper klicka fram och tillbaka.
  Positivt att kunna klippa och klistra i svar.
  Skärmen är svart när man inte ser den rakt framifrån, man behöver inte oroa sig för att andra tentander kopierar. ens svar

-
  Skärmen sitter ganska långt från huvudet och då det är ovant leder det till att man automatiskt sträcker sig för att se.
  Koder och inlogg kan stressa, men förhoppningsvis blir man van. Dessutom kan man få hjälp och tentan startar inte förrän alla lyckats logga in.  

OBS Rättstavningsfunktionen markerar där man stavat fel vilket ger en hint, men de rättningar som programmet föreslår bör undvikas då de påminner om en gravt lomhörd människas tolkningar.

Läs mer

2020-10-29 12:05
"Varför bestämmer sig en ganska utdaterad app att lansera en dejtingtjänst? Eller snarare, varför väljer de att göra det…
2020-01-14 10:42
Sunkiga korridorsrum, ovärdiga sexkapader och hopande studiebördor – det simulerade studielivet är obehagligt likt det…