Annons
Annons

Låt kursböckerna vila


.

När jag släpade mig på vägen mellan jobbet och Engelska Parken förra veckan tänkte jag att jag skulle vara tidseffektiv och gå genom stan, så att jag kunde kolla snabbt efter julklappar på vägen och slippa tillbringa en viktig pluggdag med att köpa dessa. I skyltfönstret fick jag syn på min spegelbild och chockades av vad jag såg. Jag hade ett härjat och fruktansvärt trött ansiktsuttryck. De mörka partierna under ögonen framträdde tydligt, min hy såg allmänt risig ut, men framförallt, såg mina ögon ut som en galen kvinnas.

Slutligen hade det hänt. December, som tidigare varit en favoritmånad för mig, hade nu blivit fyll med den hets och stress man så ofta hört talas om. På något sätt hade detta hänt utan att jag märkt det. Med en fullklottrad kalender och flera kassar i händerna kunde inte julglädjen kännas längre borta. Är detta att bli vuxen, frågade jag mig?

Som Pippi Långstrump säger så vist: ”jag vill aldrig bliva stur”. Julen och december är en tid för den barnsliga glädjen, och en paus, en helgdag från vardagens slit och släp. En perfekt högtid för alla studenter som liksom jag, har svårt att koppla loss bördan av uppsatser och tentor och ta den där lediga tiden en behöver, men kanske inte alltid känner sig förtjänt av.

I brist på Pippis krumelurpiller får en hitta andra lösningar. Jag har nu bestämt mig för att packa ner mina bästa ”jag ska läsa dessa när jag hinner”-böcker inför julledigheten och faktiskt vara ledig alla röda dagar. Tanken är svindlande. Inte en enda jäkla kursbok ska med hem.

Jag vill råda alla som inte vill bli galna eller utbrända att göra detsamma. Har du inga bra böcker i ”ska-läsa”-högen hemma, gå till närmsta bibliotek och låna lite godbitar, du kanske till och med kan fråga en bibliotekarie om lästips. Gillar du inte att läsa; kolla på filmer, lös korsord, knyppla en spets eller dreja en kruka. Låt laptopen och kursböckerna få lite julvila.

nbsp;

Veckans topp 3

Sista minuten julklappstips nbsp;

1. Äggskalarskedar, perfekt för pappan med stora labbar.

2. Boknörd, enkelt sällskapsspel för besserwissern och bokslukaren. nbsp;

3. Strumpor, passar alla som äger ett par fötter. Uppskattas sällan men används alltid nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

MER BIBBLOTISDAG

2014-12-09: Du gillar väl bara tjejböcker?

2014-12-02: Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna

Har du en fråga till Bibblotisdag? nbsp;Mejla webbred@ergo.us.uu.se så får du svar från biblioteksstudenterna

Läs mer

2015-06-02 14:09
Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod…
2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:24
Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer