Annons

Tryckt läge för e-boken


Jag är mitt uppe i att skriva på min masteruppsats. Jag skriver om e-boken, denna kontroversiella bok. Den största diskussionen om e-böcker är den som pågår mellan distributörerna och folkbiblioteken. Förlagen väntar fortfarande på ”e-boksboomen” som aldrig tycks komma, man slänger suktande blickar mot USA och hoppas att det ska bli lika lukrativt med e-böcker i Sverige som det är där. Kanske kan e-boksläsaren Kindle vara svaret, menar man.

På grund av det stillastående läget, just nu ligger e-boksförsäljningen på ungefär 1 av all allmänlitteratur som säljs, är förlagen tveksamma till att ge biblioteken full tillgång till e-böckerna. Det kostar ungefär 20 kronor per lån för biblioteken att låna ut e-böcker, beroende på vilken modell man använder sig av. Dyrt tycker biblioteken, därför har de flesta biblioteken en spärr på hur många e-böcker man kan låna i veckan. Egentligen inte ett problem i sig, hur många läser fler än tre böcker i veckan?

Men det som sker i och med att förlagen inte kan tjäna något på e-böckerna ute i butikerna, blir att de inte låter biblioteken ta del av e-böckerna direkt, utan har en ställtid på ungefär tre månader, då de först vill sälja den i butik. För vem köper om man kan låna direkt på biblioteket? Frustration uppstår såklart. Från bibliotekets sida ser man det som att man stoppar det demokratiska valet genom att neka låntagarna e-böckerna, dessutom är det långt ifrån alla titlar som erbjuds, det är framförallt bestsellers och nyutgiven litteratur som konverteras till e-böcker. Varför då inte ta tillvara på situationen och låta låntagare få läsa boken direkt, istället för att ställa sig som nummer 122 på pappersboken. Får det verkligen läsarna att köpa e-boken istället? Det är ju tyvärr så att det som idag är digitalt, har man vant sig vid ska vara gratis.

Varför ska jag ens köpa en e-bok? Jag kan inte lämna tillbaka den som jag kan göra med andra varor jag köper, jag kan inte heller sälja den vidare när jag läst ut den. Kanske kan jag överväga det om jag ska ut och resa, det är ju praktiskt att ta med sig ett gäng e-böcker istället för all den fysiska platsen som p-boken tar upp i resväskan. Men, e-boken kostar visst lika mycket som en inbunden bok, varför? Jo, för att momsen på e-böcker är 25 för att den ses som en ”tjänst” och därför, enligt EU:s principer, så är det inte en regelrätt bok. En tryckt bok, enligt EU:s definition då, har 6 moms, och kan därför säljas billigare.

Samtidigt har ju den tryckta boken en gång varit en digital fil, precis som e-boken är nu. Förutom Jan Guillou som skriver på skrivmaskin, skriver typ alla andra författare på dator, så från början är boken en digital bok. Ni märker ju, läget är lika fast som jag känner mig i min uppsats, men även det ska väl någon gång lösas upp. Mitt förslag på lösning är, förutom att sluta titta på Gilmore Girls, att behandla e-boken som en bok för sig, inte som en kopia av pappersboken, utan som ett helt annat medium som en kan få läsglädje av.


Annons

Annons

Topp tre trilogier som finns som e-bok

1. Kristina Sandbergs romansvit om hemmafrun Maj under 1940 talets Sverige – Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris. Bästa läsupplevelsen hittills 2015

2. Cirkelntrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, bioaktuella Cirkeln. Läs före filmen eller läs efter shy;– bara läs

3. Moa Martinssons trilogi som tar avstamp i Mor gifter sig, finns nu komplett i alla delar som e-bok. Ska du läsa en arbetarklassiker så är det dessa du ska läsa.

Mer av Emma Norman:

2015-02-17: nbsp; Har du någon bok om coola grejer?

2015-01-13: nbsp;Bokångest på beachen

Fler Bibblotisdagskrönikor hittar du här: nbsp;ergo.nu/bibblotisdag

Läs mer

2015-06-02 14:09
Det här blir läsårets sista krönika från oss på Bibblotisdag – ditt hundöra bland hyllorna. Det är inte helt utan vemod…
2015-05-26 11:52
I år är det nio år sedan jag tog studenten. Då hade jag ingen aning om vad jag ville bli, bara att jag inte ville börja…
2015-05-19 14:24
Läsarfråga: Förekommer det många bokstölder på biblioteken? /Christoffer