Annons
Annons

Bostadspolitiken behöver ett fast grepp


Studenter ska få studera, inte behöva undra var de ska bo , skriver SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström.

Bostadsbristen är en students värsta fiende. Varje terminsstart kommer illröda siffror om att bostäder och särskilt små hyresrätter saknas. I Uppsala kan väntan på en studentbostad vara så lång som 124 veckor. Studenter kan oftast varken köpa en bostad eller betala skyhöga andrahandshyror utan att gå back varje månad. Kontakter och föräldrars pengar blir därmed allt viktigare för att få tag på en bostad. Det krävs ingen enorm ansträngning för att förstå att situationen är ohållbar. Sverige behöver en ny bostadspolitik med ett nationellt ansvar för att börja bygga nu – inte när den hundrade utredningen är klar.

Byggandet i Sverige har minskat 74 procent sedan 2006. Det märks inte minst i studentstäder som Uppsala. Att vara student idag är att ständigt oroa sig för var man ska bo. 66 olika utredningar om att börja bygga har den moderatledda regeringen hittills hunnit med. Inte en enda av dem har hittills lett till att bostadsbristen är närmare en lösning än tidigare. Ju mer befolkningen ökar desto mer hamnar bostadsbyggandet efter. Åtta av tio kommuner uppger att de har brist på hyresrätter. Inte konstigt att studenterna får stå och stampa varje gång terminen börjar igen.

Bristen på bostäder drabbar i förlängningen hela samhället. När människor inte kan flytta till studieplatser och jobb försämras tillväxten i ekonomin. För individen blir det mycket svårare att koncentrera sig på studierna eller arbetet om energin går åt till att flytta var tredje månad. Att regeringen lägger så liten vikt vid bostadspolitiken handlar om ideologi. När politiken behöver ta ett större ansvar för att vända utvecklingen står de borgerliga partierna svarslösa i sin blinda tro på marknaden.

Vi tror att det är dags att sluta vela och börja bygga. Hyresrätten står i fokus för en ny inriktning på bostadspolitiken. Vi måste satsa på att stimulera byggandet av hyresrätter, förtäta våra städer, skärpa det politiska ansvaret både nationellt och kommunalt, samt fördela mer resurser till att ta hand om plan- och byggprocesser. Bostadspolitiken ska bli konkret, effektiv och hållbar.

Den borgerliga regeringen har haft åtta år på sig att öka bostadsbyggandet och lyckats med konststycket att göra tvärtom. Valet i september handlar om vi ska fortsätta med larmrapporter varje gång höstterminen sätter igång vid universiteten eller gå in för att vända underskott till balans. För oss socialdemokrater är valet självklart. Politik är att vilja, inte vela. Bostadspolitiken behöver ett fast grepp. Studenter ska få studera, inte behöva undra var de ska bo.

nbsp;

Gabriel Wikström

förbundsordförande Sverige socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…
2024-04-17 09:36
Vänsterstudenter skriver om akademiska bojkotter i dagens debattartikel.