Annons
Annons
logga HP vit
Till skillnad från frasradikala gråsossar har vi ingen dold agenda i vilken kårpolitik som undertecknade företräder, skriver representanter för Högerpartiet.
Foto: Högerpartiet

Replik: Frasradikala gråsossar benämns bäst som konspirationsteoretiker


”Att S-studenter kritiserar Högerpartiet för att ha partipolitiska kopplingar bör närmast liknas med att bowla med sten i glashus. S- och Vänsterstudenter är själva ett resultat av just partipolitiska intressen”, skriver representanterna för Högerpartiet i en replik på S-studenters och Vänsterstudenters debattartikel.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

S- och Vänsterstudenter författade häromdagen en debattartikel (Ergo 19/4) där man kritiserade Högerpartiets existens och beklagar sig över att det finns ännu ett kårparti för konservativa studenter att sluta sig bakom. Bara det faktum att S- och Vänsterstudenter ser det som ett problem att studenter som tänker annorlunda än dem själva får representeras inom studentkåren tyder på en brist på tolerans för oliktänkande och är det yttersta kvittot på den vänsterorienterade arrogansen som dessvärre råder på stora delar av universitetet. Att S-studenter kritiserar Högerpartiet för att ha partipolitiska kopplingar bör närmast liknas med att bowla med sten i glashus. S- och Vänsterstudenter är själva ett resultat av just partipolitiska intressen och ingen bör någonsin glömma att inget parti är så flitigt med att skapa krans-organisationer som just socialdemokraterna, där man genom fackförbund, studentorganisationer och insamlingsfonder infiltrerat de flesta samhällsskikten under nästan ett sekel.

"Till skillnad från frasradikala gråsossar har vi ingen dold agenda i vilken kårpolitik som undertecknade företräder"

Att konservativa studenter väljer att engagera sig på svenska universitet handlar till skillnad från S- och Vänsterstudenter om att skapa en motreaktion mot det politiserade, vänsterradikala narrativ som alltför länge låtits finna grogrund på universiteten i allmänhet och på Uppsala universitet i synnerhet, där man fullständigt kapitulerat i sitt arbete att fokusera på det viktigaste ett universitet har – sina studenter. Det borde leda till självrannsakan hos ovan nämnda partier istället för pajkastning mot oliktänkande. Avsaknaden av ansvarstagande ekar hela vägen från kårhuset i Uppsala till Rosenbad i Stockholm.

Till skillnad från frasradikala gråsossar har vi ingen dold agenda i vilken kårpolitik som undertecknade företräder. Inte heller finns några speciella taktiker eller floskler för att ”locka” väljare. Vi för helt enkelt den kårpolitik vi själva tror på och som vi tror är bäst för samtliga studenter som studerar på Uppsala universitet. Däremot är Högerpartiet självklart en del av den konservativa rörelsen som finns för oss studenter och det är något som vi är stolta över. Med det sagt så företräder Högerpartiet inga partipolitiska intressen och har till skillnad från andra inte enbart ett intresse av att tala för de konservativa studenterna som finns på universitetet utan även de som är trötta på att kuvas under trycket av ideologisk tvångsmatning under undervisningen. Som ett exempel på Högerpartiets partipolitiskt oberoende ställning bör det nämnas att denna debattartikel skrivs på en utstämplad rast på ett extrajobb från en lagerlokal, långt bort från Laboremus oändliga resurser från moderpartiet Socialdemokraterna och långt bort från Sverigedemokraternas partilokaler.

"Att vänsterblocket far med grav osanning om att vi vill sänka kvaliteten på studentboenden är skrattretande"


Annons

Annons

Vårt arbete bedrivs helt ideellt och görs inte för att vinna till sig arvoderade poster i presidiet eller vackra titlar. Kan S- och Vänsterstudenter säga detsamma? Ser man till andelen socialdemokratiska ministrar och riksdagsledamöter som en gång varit aktiva i studentpolitik är det svårt att tro det. Vårt intresse är först och främst studenternas bästa, oavsett vilken politisk färg man bekänner. När S-studenter under flera år nedmonterat kårens ekonomi kommer vi att få ordning på den och finansiera förslag som kan göra verklig nytta för alla studenter, inte bara de som aktivt förespråkar vänsterradikala idéströmningar. Oavsett var du som läsare placerar dig på den politiska skalan bör du ställa dig frågan om vilket parti som verkligen är politiserat, de som vill lägga kårens pengar på att studera radikala frågor om hudfärg, etnicitet och kön, eller de som istället vill lägga pengarna på att finansiera nödbostäder åt studenter?

Att vänsterblocket far med grav osanning om att vi vill sänka kvaliteten på studentboenden är skrattretande, och något som hör hemma i konspirationsteori-trådar på Flashback. Vi vill istället utöka de boendealternativ som finns, för att få fler studenter att kunna studera i Uppsala och hitta kreativa lösningar för studenter som blir av med sina lägenheter, exempelvis på grund av underkända tentor orsakade av stress. Man har därför misslyckats både gällande den psykisk ohälsan såväl som i frågan om studentbostäder. Du som student har ett val, att antingen välja de samma representanter som försatt oss i situationen vi nu befinner oss eller att välja de som representerar en frisk luft i kårens smala åsiktskorridorer.

Med att vi själva bygger nödbostäder kan vi vara ett föredöme för övriga kårer i landet, och på riktigt föra ett påverkansarbete med fysiska resultat, än ett med bara tomma ord. Högerpartiet kan nästintill garantera att riksdagsledamöter hade gjort vad som helst för att driva dessa frågor i rikspolitiken om vi som Sveriges äldsta studentkår visat på en reell, enad handlingskraft i den här frågan. Uppsala studentkår hade kunnat skapa praxis åt övriga kårer, och bostadsbristen åt studenter i hela landet hade snart varit ett minne blott. Vi vill att S-studenter och Magdalena Andersson som själv propagerat åt partiet ska kunna se de studenter som behövt välja bort Uppsala som studieort i ögonen på grund av den bostadsbrist som råder och säga: “Vi kunde ha löst ett boende åt dig, men vårt flörtande med ett gäng vänsterflummare var viktigare”. Återigen, du som student har ett val.

"När helt vanliga studenter som vill göra något åt saken blir brunsmetade för att ha motsatt sig deras kårpolitik bör även den mest inbitne socialisten ta sig en funderare kring vilken syn S- och Vänsterstudenter verkligen har på demokrati "

Högerpartiets existensberättigande är att slå vakt om en fri akademi, fri från politiskt indoktrinerad undervisning som istället är präglad av en stark yttrandefrihet, begrepp vi för övrigt aldrig kommer låta de vänstervridna alternativ som utgörs av S-studenter och Vänsterstudenter montera ned. Efter att ha fullständigt dränerat studentkårens ekonomi, påverkat universitetet att sänka kvaliteten på studierna och totalt tappat kontrollen över medlemsantalet så att studentkårens medlemsantal snart kan räknas i antalet fakturor som Annika Strandhäll inte fått betalningsanmärkningar på. Då är det inte konstigt att de vill göra studentkåren till ett internt “medlemsfack” som kan åtnjuta resten av kårens resurser för sig själva. Det är heller inte konstigt att man då sjunker till att skrika “fascism” åt de som kritiserar deras ansvarslösa beslut. När helt vanliga studenter som vill göra något åt saken blir brunsmetade för att ha motsatt sig deras kårpolitik bör även den mest inbitne socialisten ta sig en funderare kring vilken syn S- och Vänsterstudenter verkligen har på demokrati och hur högt de värderar åsiktsfriheten på universitetet.

Istället för att fortsätta denna extremt värdelösa pajkastning, som endast en student med alldeles för mycket tid över kan ägna sig åt, vill vi istället arbeta med reell kårpolitik och frågor som har verklig betydelse för studenter. Den lediga dagen efter tentan verkar inte behövas, trots allt.

Signerat Högerpartiet

Tim Sundblad
Jacob Rosén
William Larsson
David Hedström
Joel Engström
Henric Colliander

Läs tidigare inlägg i kårvalsdebatten:

 

(8/4) S-studenter och Vänsterstudenter: "Vi står redo att leda kåren"

(11/4) Högerpartiet: "Högerpartiet är alternativet för den ansvarsfulle studenten"

(11/4) S-studenter: "Låt inte Uppsala studentkår fortsätta vara en herrklubb"

(12/4) UUS: "UUS tar ansvar för kåren och studenterna" (Replik på "Vi står redo att leda kåren")

(13/4) AFK och UUS: "Panelsamtalet ett klockrent bevis på varför partisystemet måste avskaffas"

(19/4) S-studenter och Vänsterstudenter: "Sverigedemokrater har ingen plats i kåren"

(19/4) S-studenter: UUS och AFK gömmer sig bakom den 'opolitiska' flaggan (Slutreplik på "Vi står redo att leda kåren")

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…