Stipendier vid vägs ände?
Externa medel kallas vid vissa fakulteter för stipendier. Därigenom slipper anslagsgivaren undan alla lönebikostnader, som går till sjuk- och föräldraförsäkring och pension, samtidigt som stipendiaten blir utförsäkrad. Motivet är framför allt att det blir billigt. Varken skatter eller sociala avgifter belastar anslagen. Nu tycks dock detta oskick närma sig vägs ände.
På UNT debatt (5/9) går Universitetslärarförbundets ordförande Christoph Bargholz och ombudsmannen Robert Andersson under rubriken Stoppa Rovdriften på unga forskare till storms mot stipendiefinansiering, och uppmanar allmänheten att vid donationer till välgörenhet utnyttja sin konsumentmakt och rösträtt genom att fråga om den organisation man vill skänka pengar till bidrar till att utnyttja unga forskare genom att dela ut stipendier i stället för bidrag till anställningar. Om svaret på frågan är ja, kan man välja en annan organisation.
Det är en lysande idé Vem vill skänka pengar till organisationer som finansierar forskning på ett sätt som riskerar att försätta unga forskare i misär?
Bargholz och Andersson pläderar för att regeringen ska lagstifta bort stipendiefinansiering av doktorander. Det avgörande bidraget kommer dock från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), de svenska universitetens samarbetsorganisation.
SUHF har gjort en utredning, Hantering av bidrag för stipendier huvudsakligen för utbildning på forskarnivå, vilken inte bara förordar att stipendier som huvudsaklig försörjning ska avskaffas. Den föreslår också en modell som gör det möjligt.
Utredningen föreslår att stipendier ska omvandlas till utbildningsbidrag och doktorandtjänster. Grundprincipen är att samtliga doktorander ska behandlas likvärdigt vad gäller krav på studier och finansieringsformer.
Stipendier ska inte användas för försörjning av enskilda doktorander.
Istället förespråkar utredningen att de belopp som idag kan förmedlas från finansiärer till stipendier ska användas till anslag för hel- eller delfinansiering av doktorander, vilka dock måste fullfinansieras enligt gällande regelverk.
Doktorander som inom ramen för utbytesprogram med utländskt lärosäte är antagna vid svenskt lärosäte, istället för vid hemlärosätet, ska behandlas likvärdigt med andra doktorander, inklusive finansiering, under den tid de är bosatta i Sverige.
Fakultetsnämnderna ska ha ansvar för att besluta om den faktiska fördelningen av samtliga medel som kan användas för finansiering av doktorander. Modellen innebär att samtliga finansieringsformer (fakultetsanslag, donationsmedel, projektanslag och stipendiemedel) som används till finansiering av doktorander hanteras enhetligt under fakultetsnämndernas ansvar.
Stipendiedonationer bör inte accepteras från finansiärer som inte godtar den nya enhetliga modellen för finansiering av utbildning på forskarnivå. Enskilda doktorander har dock rätt att ta emot stipendier som de erhåller direkt från en finansiär om dessa inte avser grundförsörjningen.
SUHF har tidigare visat sig vara ytterst effektivt, till exempel när man bildade kartell mot forskningsråden för att uttaxera resurser till gemensamma ändamål. Bildar nu organisationen kartell för att tvinga dem som finansierar forskning genom rovdrift på yngre forskare att övergå från stipendier till utbildningsbidrag och anställningar talar allt för att man kommer att lyckas.
Mycket vore vunnet, inte minst för Sveriges anseende i världen. Många utländska doktorander går på vedervärdigt låga stipendier, och har väsentligt sämre villkor än sina svenska kollegor. Det är ingen bra reklam för Sverige. Särskilt pinsamt är det när biståndsmedel används för att skapa en kategori doktorander som har usla villkor.
SIDA, Svenska institutet, Handelsbanken, China Scholarship Council, och andra som gärna finansierar doktorander med stipendier, kommer sannolikt snabbt att anpassa sig till de nya spelreglerna. Däremot kan det ta längre tid när det gäller stipendier som utgör avkastningen av sedan länge donerat kapital. Dessa måste permuteras. När de nya förutsättningarna klarnat för kammarkollegiet, som beviljar permutationer, bör detta knappast möta några svårigheter.