Annons
Annons
Second hand-butik
När det kommer till begagnade varor kan det vara svårt att bevisa vad som är ett ursprungligt fel och vad som är naturligt slitage.
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: kan jag reklamera second hand-jacka?


Att handla second hand är bra för både miljö och plånbok, men när det gäller konsumenträttigheter kan du som köpare ibland stöta på patrull. Konsument Uppsala svarar på hur det funkar med reklamation i butik och gentemot privat säljare.

Fråga: Jag köpte en jacka i en second hand butik. Efter bara en vecka gick dragkedjan i jackan sönder. Jag kontaktade butiken som sa att det inte går att reklamera second hand-varor. Stämmer detta?

Svar: Konsumentköplagen gäller när du handlar av ett företag, oavsett om varan är ny eller begagnad. Du kan reklamera ursprungliga fel i upp till tre år efter köpet. Under de första sex månaderna är skyddet starkare då fel som visar sig bedöms vara ursprungliga.

En utmaning när det gäller begagnade varor är att det kan vara svårt att bevisa vad som är ett ursprungligt fel och vad som är naturligt slitage. Det går inte att klaga på att en vara är sliten. Om butiken har gjort dig uppmärksam på att en vara har brister eller skönhetsfel går det inte att reklamera.

Dragkedjor slits med tiden. Därför behöver det inte vara fel på varan även om dragkedjan gick sönder direkt efter köpet.

 


Annons

Annons

Fråga: Jag köpte en väska av en privatperson i en köp- och säljgrupp på Facebook. Säljaren skrev att väskan var i nyskick. Men när jag fick hem den var den sliten och repig. Säljaren svarar bara att väskan kanske har blivit skadad i frakten. Hon vill inte ta något ansvar. Vad ska jag göra?

Svar: Det blir nog svårt att göra någonting. Vid ett privatköp är utgångspunkten att varan ska vara i det skick som säljaren utlovat. I ditt fall är väskan i sämre skick än sagt. Den kan därför anses vara felaktig enligt köplagen. Kan du och säljaren inte komma överens om hur ni ska lösa problemet är det bara tingsrätten som kan pröva frågan. Men det är sällan värt att ta tvister med små belopp till tingsrätten. Allmänna reklamationsnämnden prövar inga tvister om du köpt en vara av en privatperson.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller besök dem i stadsbiblioteket måndag-onsdag 9-12 och torsdag 13-16.

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Fick betala kompisens p-bot

Reklamation inte detsamma som garanti

Inget öppet köp på gratiströja

Måste man betala för oanvänt gymkort?

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…