Annons
Karin Röding
Karin Röding har varit generaldirektör för Universitets- och högskolerådet sedan april 2018.
Foto: Eva Dalin/pressbild UHR

UHR:s generaldirektör avgår efter högskoleprovsdebaclet


Universitets- och högskolerådets generaldirektör, Karin Röding, meddelar idag att hon avgår från sin post. Detta då hon anser att regeringen försökt kringgå ansvarsprincipen – att den myndighet som i normala fall ansvarar för en verksamhet har detta ansvar även under en krissituation – i frågan om höstens högskoleprov (som UHR har ansvar för).

UHR har varit tydliga med att de inte anser att höstens högskoleprov går att genomföra på ett smittskydssäkert sätt och har därför stått fast vid att det inte ska genomföras. De 21 lärosäten som anordnar högskoleprovet har stått bakom UHR:s beslut.

Regeringen har dock på flera sätt försökt skapa förutsättningar för att provet ska kunna genomföras ändå sedan flera partier varit missnöjda med UHR:s besked. Senast igår beslutade regeringen att tillsätta en nationell samordnare som ska bistå UHR i att arbeta för att provet ska kunna genomföras i höst och det var det som blev droppen för Karin Röding.
– Den situation som nu uppkommit efter alla turer kring högskoleprovet, som jag anser beror på regeringens senfärdighet, kan jag inte ta ansvar för. Besluten från politiken har byggt på känslor och inte på fakta utan snarare faktaresistens, och inte minst på den felaktiga uppfattningen att högskoleprovet är den enda vägen till högre studier. Ett provresultat är en urvalsgrund, vid sidan om gymnasiebetyg, och en extra möjlighet att komma in på de fåtal prestigeutbildningar som har fler sökande än platser. Det avgör inte behörighet till högskolan. De flesta som söker och är behöriga kommer in. Högskoleprovet har blivit ett politiskt spel som inte har gagnat våra unga som vill skriva provet, säger Karin Röding i ett pressmeddelande.
Hon uppger dock till TT att UHR:s samarbete med regeringen har varit ansträngt länge.


Annons

Annons

Läs mer

2023-05-29 14:20
Pristagarna av årets pedagogiska pris har tillkännagivits. Blev din lärare uppmärksammad?
2023-05-15 13:43
David Håkansson, professor i svenska vid Uppsala universitet, tar över som ledamot i Svenska Akademien. 
2023-05-09 13:24
Antalet studenter med studiemedel minskade avsevärt under 2022 i och med pandemins utfasning - detta enligt ny rapport…