Annons
Annons
Hundnos
Kan hundnosen vara ett komplement till näs- och svalgtopsning?
Foto: Pixabay

Forskning med nos för covid-19


Uppsala universitet startar nu ett forskningsprojekt tillsammans med Region Uppsala i samverkan med Hundhjälpen i Uppland AB och Stock Hundutveckling för att se om man kan träna hundar att spåra covid-19, skriver Uppsala universitet i en nyhetsartikel. Hundar har i tidigare forskning visat sig vara duktiga på att lukta sig till bland annat specifika bakteriella infektioner, lågt blodsocker och cancer.

Universitetet samlar in doftprover tillsammans med Akademiska vårdcentralerna och Provtagningsenheten vid nära vård och hälsa där kompresser dras över nacken på personer med och utan covid-19 som ska användas för att träna hundarna att spåra viruset.

Träningen av hundarna beräknas ta upp till tre månader, men liknande studier som gjorts av forskargrupper i andra länder visar på positiva resultat.

– Beroende på resultaten så kan hundarna som genomgått utbildningen sedan användas i samhället för att detektera covid-19 hos personer på exempelvis tågstationer, flygplatser, andra platser med hög persontäthet och inom vården. Att låta hundar göra en första screening kan bli en effektiv och snabb metod där man exempelvis sparar mycket tid och resurser på att inte PCR-testa alla, utan endast de personer vars doftprov hunden markerat, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig på provtagningsenheten i Region Uppsala, i artikeln på uu.se.


Kanske inte exakt så här forskningen går till, men nog hade det varit rart?


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-15 13:11
Den populära koreanska serien Squid game på Netflix har fått intresset för koreanska att skjuta i höjden. Appen Duolingo…
2021-10-11 15:15
Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas årligen ut av Anders Walls stiftelse till en student som på olika sätt utmärkt…
2021-10-01 10:26
I Lund har trycket på vissa nationers klubbar varit så högt att biljetter sålts i andra hand, rapporterar P3 nyheter…