Vill pröva ovanligt fusk
Ett unikt fall , menar Anders Backlund, studierektor i farmakognosi, som valt att gå vidare med ärendet.
– Just det här är ovanligt, även om vi sett liknande tendenser. Vi har eventuellt ett annat ärende vi också vill pröva, säger han.
Antalet omtentor man får göra varierar inte bara mellan lärosäten utan även mellan institutionerna vid Uppsala universitet. Studenten har dock rätt till minst fem gånger. På kursen i fråga har man begränsat antalet till sex, inklusive första gången man skriver. Därefter får man vända sig till fakultetens grundutbildningskommité för att söka dispens.
– Det här har studenten åsidosatt, trots att vi vid upprepade tillfällen givit tydlig information om detta, säger Anders Backlund.
Men hur kan studenten ha fått fortsätta skriva tentor? Anders Backlund menar att detta gjorts möjligt genom anonymiserandet av tentor. nbsp;
– Personen skriver tentan anonymt med kodnamn. När den sedan ska rättas är den fortsatt det. Det är först efteråt man läser av koden. I det här fallet var det en ren slump att vi upptäckte det, säger Anders Backlund.
Så studenten skulle kunna få godkänt i kursen genom att skriva fler tentor än vad som är tillåtet?
– Rent teoretiskt är det möjligt. Om vi inte hade observerat det hade vi kunnat sitta i ett sådant läge, vilket skulle ha varit väldigt problematiskt. Bland annat för de studenter som faktiskt väljer att respektera och följa våra regler.
Anders Backlund menar att en potentiell lösning skulle vara att man krävde legitimation vid själva tentamentillfället.
Ärendet, som gått vidare till rektor med förhoppning om förslag till vidare åtgärder , är intressant ur flera aspekter, enligt Anders Backlund.
– Vi vill pröva det eftersom vi upplever att det finns en aspekt av vilseledande från studentens sida. Om det som i det här fallet finns en överenskommelse om begränsat antal tentamen måste det finnas en påföljd om man bryter mot den.
nbsp;
HÖGSKOLEFÖRORDNINGEN
21 § Om en högskola begränsar det antal tillfällen som en nbsp;student får genomgå prov för att få godkänt resultat på en kurs nbsp;eller del av en kurs, skall antalet tillfällen bestämmas till nbsp;minst fem.
Förordning (2006:1053).
nbsp;