Annons
Det är snart tre år sedan den fuskmisstänkte forskaren försvarade sin avhandling. Vare sig handledare, opponent eller betygsnämnden upptäckte då någon oredlighet.
Foto: Arkiv

Ett fall utan motstycke


En forskare som disputerat vid Uppsala universitet riskerar att fråntas sin doktorstitel. Detta sedan omfattande fusk upptäckts i avhandlingen, rapporterar UNT.

Forskaren spåddes en ljus framtid, men riskerar nu att mista sin doktorstitel på grund av omfattande fusk i flera arbeten som ingick i avhandlingen, rapporterar UNT.

– Såvitt jag förstår är detta ett fall utan motstycke i universitetets historia. Det måste vara första gången som en person som disputerat hos oss riskerar att få sin doktorsexamen tillbakadragen på grund av omfattande uppsåtligt fusk i en tidigare godkänd avhandling, säger Johan Tysk, Professor i matematik och vicerektor för vetenskapsområde teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet till UNT. nbsp; nbsp;

Det är snart tre år sedan den fuskmisstänkte forskaren försvarade sin avhandling. Vare sig handledare, opponent eller betygsnämnden upptäckte då någon oredlighet. Forskaren lämnade Uppsala universitet 2014 och fortsatte sin karriär hos Nobelpristagaren i medicin 2011, Bruce Beutler i USA. Hens publicerade arbete började dock väcka misstankar sedan läsare till en välrenommerad tidsskrift hört av sig till tidningen och ställde frågor rörande bildmanipulation i en av uppsatserna som ingick i avhandlingen. Det skulle senare visa sig att fler uppsatser i avhandlingen innehöll bildmanipulationer.

Uppsala universitet inledde då en egen utredning som kom fram till att ”viss oegentlig hantering av bildmaterialet” förekommit i en av uppsatserna, samt att ”viss oaktsamhet” förekommit i ytterligare fyra. Den centrala etikprövningsnämndens granskning ett halvår senare kom fram till en annan slutsats. De rekommenderade att fem av tio arbeten skulle dras tillbaka eftersom det fanns avsiktliga bildmanipulationer.

Det var Olof Leimar, professor i zoologi vid Stockholms universitet som gjorde anmälan om forskningsfusk. I sin anmälan argumenterade han för att Centrala etikprövningsnämnden skulle yttra sig i ärendet. Han säger till UNT att han gjorde det för att han ville att en opartisk bedömning, vilket han menar visat sig vara lämpligt då Centrala etiknämnden kom fram till andra slutsatser är Uppsala universitets granskning.

– Jag är mindre nöjd med hur Uppsala universitet hanterat ärendet. Man borde ha tagit frågan om handledares och korresponderande författares ansvar på större allvar. Det ansvaret betonas ju i universitetets egna riktlinjer om oredlighet i forskning, säger Olof Leimar till UNT.

Något datum för när betygsnämnden ska sammanträda och besluta om den misstänkte forskaren ska fråntas sin doktorstitel är ännu inte bestämt. nbsp; nbsp; nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…