Annons
Annons
Bild nationsambassadörer
Nationsambassadörerna, Julia Hellmers, Lisa Laurent, Sigrid Wallenholm Arborén, Matilda Borg och Karsten Peters, samt kommunikationsansvarig på Kuratorskonventet, Lovisa Svensson, visar upp den nya duken sydd av nationernas tygpåsar.
Foto: Karin Karlsson

Dukar upp för engagemang


Stress över studier, eller ovilja att ta på sig för tunga arbetsuppgifter – nationsengagemang är inte en självklarhet, men det behöver inte vara så betungande. Med en duk sydd av tygkassar hoppas nationsambassadörerna locka till ökat intresse bland studenterna.

Redan förra året började kuratorskonventet, nationernas samarbetsorgan, arbeta för att locka till nationsengagemang bland studenter. Det släpptes filmer, trycktes t-shirts och affischer och nu har man också tagit fram en duk av samtliga nationers tygkassar. Duken är sydd av Sigrid Wallenholm Arborén, som är en av nationsambassadörerna.

– Jag tänkte att det skulle se coolt ut och vara ett bra sätt att visa alla nationer när vi står ute på campus. Det är ett bra sätt – förutom kaffe – att få studenterna att titta lite extra, säger Sigrid Wallenholm Arborén.

Tanken med ambassadörerna som står ute på campus, är att visa på den bredd som finns för den som vill engagera sig i nation.

– Ett problem som vi märkt av är att studenter tror att nationsengagemang bara handlar om att stå i pub eller fik, men det finns också kulturföreningar, så som spex och körer att engagera sig i – det finns sådant som inte behöver vara så betungande, säger Lovisa Svensson, kommunikationsansvarig på Kuratorskonventet.

Något som de båda märkt av är att studenter idag är lite ovilliga att engagera sig på sidan av studierna. De tror att det kan bero på stress – man är rädd att inte klara studierna. Det kan också handla om att man har en tydlig plan för sitt liv, och där har man inte tid med något engagemang på sidan av. Något som de båda menar att man bör rucka på. Sigrid Wallenholm Arborén säger att hon fått sitt deltidsjobb via nationsengagemanget, Lovisa Svensson har å sin sida fått ett brett kontaktnät och erfarenhet av bland annat styrelsearbete vilket hon hoppas kunna dra nytta av senare i arbetslivet.

– Jag tror att många tänker att allt man gör ska leda till att man får ut något konkret, man ska börja plugga tidigt, sen få en examen och sen få ett jobb. Allt man gör ska vara ett steg som leder dit. Då kanske man inte ser ett pass på nation som ett steg dit, trots att det faktiskt är det, samtidigt som det ger en paus från studierna, säger Lovisa Svensson


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?