Annons
Annons
Engelska parken
Datorer på Engelska parken ska bytas ut.
Foto: Sandra Gunnarsson

Därför byts fungerande datorer ut


Humanistiska sektionen undrar varför universitetet ersätter deras datorer med nya trots att de fortfarande fungerar. På Enheten för service och support menar man dock att bytet är nödvändigt eftersom de gamla datorerna inte kan uppgraderas längre.

Det har kommit flera mail från Enheten för service och support enligt vilka de datorer som används av Humanistiska sektionen (Humsek) kommer att bytas ut i samband med uppdatering av Windows.

– Våra datorer är helt ”fine”. Jag förstod det som att de ska skrotas. Vad jag förstått gäller det inte bara våra datorer, säger Humseks ordförande Micaela Janatuinen.

Datorerna i fråga sitter ihop med skärmarna, vilket innebär att både dator och skärm måste bytas ut. Micaela Janatuinen tycker att det rimmar illa med miljöaspekter.

– Ska datorerna bara kastas? Det känns konstigt, säger hon.

Anneli Larsson på Enheten för service och support vid Uppsala universitet bekräftar att fler datorer på Engelska parken ska bytas ut eftersom det från januari inte längre kommer att finnas stöd för Windows 7. Datorer som är äldre än fem år går i regel inte att uppgradera till Windows 10.

– Det rör sig alltså om datorer som är minst fem år gamla. En dators livslängd är tyvärr inte mer än tre-fem år, säger Anneli Larsson.

Enligt rutinen kommer de gamla datorerna att lämnas till ett återvinningsföretag. Nyare datorer brukar ominstalleras och har då ett andrahandsvärde för exempelvis grundskolor.

– Om datorn inte går att ominstalleras monteras den ned och sorteras enligt avtal för elskrot, säger Anneli Larsson.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…