Annons
Annons
Bild högskoleprov Matilda Ernkrans
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, hoppas att regeringens beslut kan göra det möjligt att ha ett prov på plats "så snart som möjligt".
Foto: UHR/Sigrid Asker

Smal öppning för högskoleprov i höst


Ett nytt regeringsbeslut öppnar upp för att de som inte skrivit högskoleprovet tidigare ska få förtur. Nu är det upp till UHR och lärosätena som anordnar provet att bestämma om det går att få till ett smittsäkert prov för förstagångsskrivare redan i höst.

Både vårens och höstens högskoleprov har ställts in av Universitets- och högskolerådet (UHR). Under gårdagen kunde Ergo berätta att regeringen ville ändra i högskoleförordningen för att göra det möjligt för UHR att genomföra ett högskoleprov endast för de som inte har ett giltigt resultat sedan tidigare. Under torsdagens pressträff berättade Matilda Ernkrans att ett sådant beslut nu är på plats.   
– Det beslutet som regeringen tar idag gör det möjligt för UHR att, om man, vill anordna ett begränsat prov för provdeltagare så kan man göra det, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, under pressträffen.
Hon menar vidare att detta beslut kan göra det enklare att få till ett högskoleprov för de som inte fått en chans att skriva det tidigare.
– Min förhoppning är att det här tillsammans med andra beslut som regeringen har tagit ökar förutsättningarna för att vi kan få ett högskoleprov på plats så snart som möjligt.
Om ”så snart som möjligt” innebär redan i höst kan Matilda Ernkrans inte svara på. Det är upp till UHR att avgöra.
– Om det är en möjlighet för hösten det måste myndigheten svara på.

UHR:s generaldirektör Karin Rodin säger till DN att man nu kommer att samråda med lärosätena som anordnar högskoleproven.
– UHR kommer nu, tillsammans med de 21 provanordnarna, att samråda kring praktiska möjligheter och förutsättningar, säger Karin Rodin till DN.
Hon menar vidare att man måste ta hänsyn till risken för smittspridning och vilka förutsättningar lärosätena har för att ordna ett prov i höst på så kort tid.
Den 1 september kommer hon och representanter för universitet och högskolor diskutera frågan med utbildningsutskottet. UHR vill inte ge något nytt besked innan dess.

Uppsala universitet är ett av de 21 lärosätena som anordnar högskoleprovet. Universitetet har tidigare yttrat sig om regeringens förslag om att låta en mindre grupp få skriva provet. De tyckte då att förslaget var bra men bör tillämpas först inför våren 2021 då det inte går att genomföra högskoleprovet på ett smitt- och fusksäkert sätt i år.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…