Annons
Annons
Nils Eriksson
Gör upp en plan, men stressa inte runt – det är Värmlands förste kurator Nils Erikssons tips till att nya firare. "Det räcker att bara sitta i en trevlig park någonstans och lyssna på lite musik och titta lite på folk, det är det valborg handlar om."
Foto: Foto: Privat

“Otroligt att få öppna upp igen”


Ljusshow, flera barer och en stor scen ute i trädgården – på Värmlands nation har mam laddat upp rejält. Ergo har pratat valborg med en taggad, men också lite nervös, förste kurator Nils Eriksson som också passar på att ge sina bästa tips på hur du tar dig an helgen.

Vilka är dina bästa minnen av valborg?
– Bästa upplevelsen skulle jag säga var 2019 här på Värmlands nation. Då var jag med och hjälpte ta fram ett koncept som vi kommer att återanvända i år vilket inkluderar en stor scen ute i vår trädgård, flera barer både inomhus och utomhus, massvis med spännande ljussättningar och dj:s som spelade, säger Nils Eriksson, förste kurator på Värmlands nation.

Du nämnde ljusshow – är det någonting som kommer att upprepas i år?
– Garanterat! Vi kommer att ha en stor ljusshow och videoprojektioner och neon-tema, så det kommer att bli kul!

Vad ser du fram emot i år?
– Jag ser fram emot att få använda den här fantastiska planeringen som vi tog fram redan 2020 – och som vi satt med till nästan en vecka innan beskedet kom att vi var tvungna att stänga ner hela valborg. Nu har valborg legat nere i två år, så det är helt otroligt att få möjligheten att öppna upp igen. Även om man har minnen av hur det var så kommer det bli extra speciellt i år eftersom det är så många som missat möjligheten att få vara med om det och vill nu bli involverade.

Hur tror du att 2022:s valborg kommer att se ut med tanken på att det tidigare har varit pandemi? Tror du att det kommer bli extra högt tryck?
– Det tror jag absolut! Det kommer in flera mejl om dagen med frågor om hur det kommer att bli – när man kan få sina biljetter, om det kommer gå att komma in, hur många som kommer att komma – alla är lite nervösa inför hur det kommer att vara, och det förstår jag, jag är också nervös.

Det verkar som om det kommer vara mycket som händer på valborg, men samtidigt har man ingen aning hur det kommer att bli – det bästa är kanske bara att vänta och se vad som händer?
– Verkligen! Det är lite så jag tycker att det ska vara också. Jag förstår att folk vill se till att de har biljetter och har koll på allt, men valborg, i alla fall för mig, är en folkfest – man ska kunna gå runt och bara njuta av att se staden komma till liv igen bland alla människor. Kanske hinna se någon flotte också. Det kan jag verkligen rekommendera: att göra saker som inte nödvändigtvis behöver innebära att man dricker alkohol, för det kommer man säkert att göra ändå – det finns mycket annat man kan ta del av.

"I år är det väldigt lite som hindrar valborg från att firas – det skulle vara om det blir någon total omsvängning i restriktionerna eller om det blir någon slags naturkatastrof"


Annons

Annons

Vad är det du rekommenderar att man ska göra som en student under valborg – att bara låta sig föras med i händelserna?
– Ja, men det tycker jag! Gör upp en plan med dina kompisar men försök samtidigt inte att stressa runt, utan ta istället sikte på något som ni vill göra och glöm inte att ta in staden. Försök få någon plats längst ån om ni tycker att det är kul med forsränning, jag tycker att det är jätteroligt eftersom jag har jobbat med det. Men det räcker också att bara sitta i en trevlig park någonstans och lyssna på lite musik och titta lite på folk, det är det valborg handlar om, tycker jag. Vi kommer att öppna upp vår trädgård som sagt så att man ska kunna sitta här ute och njuta av uteserveringen och bara kunna, förhoppningsvis, ta in det fina vädret. Det blir ganska väderberoende – förut har det snöat på valborg.

Men en snöstorm hindrar väl inte studenterna från att fira valborg?
– Nä, det tror jag inte! I år är det väldigt lite som hindrar valborg från att firas – det skulle vara om det blir någon total omsvängning i restriktionerna eller om det blir någon slags naturkatastrof, men vi håller tummarna för att det inte blir något sånt.

Måste man fira alla dagar, skval-, kval-, finalborg, och katastrofalborg eller räcker det med att bara fira valborg?
– Jag tror att det beror på vad man själv känner att man orkar med. Skvalborg och kvalborg är stora dagar för nästan alla studentnationer –  det finns något att göra nästan överallt. På själva valborgsmässoafton kommer vi att ha öppet från 16-04, så det kommer att bli spännande! Men jag tror att de största evenemangen kommer att vara just på fredagen, dvs kvalborg – så om man vill gå ut så tror jag att fredagen är bra! Sedan kanske man kan njuta lite mer av förmiddagsaktiviteterna på valborg, alltså forsränningen.

– Sen kommer ju även finalborg och katastrofalborg – så man kan ju verkligen gå all-in om man vill, men jag kanske inte skulle rekommendera det om det är första gången man gör valborg i Uppsala, för det kommer bli lite överväldigande alltihop. Första maj ska ändå få vara den röda dagen av återhämtning.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…