Second hand illu
Klädindustrin är en stor miljöbov. Handla därför hellre second hand om du är i behov av ett plagg.
Foto: Lina Svensk

Konsumentkollen: Handla hållbart


Hur kan man som student tänka när det kommer till hållbar konsumtion? Konsument Uppsala ger några tips.

Fråga: Jag skulle behöva några enkla tips på hur jag som student kan göra hållbara val när jag handlar och som gärna får göra att jag sparar en slant!

Svar: Det ska vara enkelt att handla hållbart. Det första du kan fråga dig inför ett köp är om du kanske redan har det du behöver hemma. Det är också bra att skilja på vad du vill ha och vad du behöver. Att avstå från att köpa nytt minskar din klimatpåverkan. Här kommer tre tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig och som gör både miljön och din plånbok en tjänst.

Dela med andra
Saker som du använder sällan är bra att dela med andra. Kanske kan du låna sådant du sällan har behov av från någon annan?

Laga
Genom att sköta om dina saker på rätt sätt kan sakernas livslängd förlängas. Du kan ta dina trasiga skor till skomakaren och byta ut dragkedjor och annat som slits ut hos skräddare. Det är bra för plånboken och för miljön. Små hål i kläder kan du enkelt laga själv.

Köp second hand
Det är i produktionen av kläder som den stora klimatpåverkan finns. Om du kan köpa kläder som redan är tillverkade är det bra för miljön. Behöver du köpa något nytt kan du i första hand kolla om det går att få tag på second hand, i andra hand köpa nytt.


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-03 08:50
Det är inte alltid lätt att hålla koll på skillnaden på kår, sektion och förening. Ergo har pratat med…
2023-09-28 12:55
– Bästa matlådan är mycket närodlade grönsaker. Hemlagat storkok. Sämsta marlådan är gammal fryst mat, potatis.Adam…
2023-09-28 08:24
KONSUMENTKOLLEN: Bankuppgifter, personkonton och Swish. Privatekonomin kan vara en djungel i början och många är inte…