Annons
Annons

Drömmen om att backa tre gånger runt en tall i fullmåne


Jag vet inte om ni har sett Pixar-filmen Up? I den finns det i alla fall (spoiler-ish) ett gäng hundar vars halsband översätter deras tankar till människospråk. När hundarna filmen får vittring på en ekorre avbryter de sig mitt i ett samtal, vänder snabbt huvudet åt det håll de tror att ljud och lukt kommer ifrån och utbrister ”squirrel ” för att därefter återgå till samtalet som att ingenting hade hänt.
Det här är jag när jag ska göra precis vad som helst som kräver fokus.
Bara under tiden jag har formulerat stycket ovan har jag scrollat igenom senaste timmens facebookflöde, upptäckt att mina händer är vinterfnasiga och smörjt in dem med lypsyl, stirrat med nästan obehagligt stort intresse på de anonyma människorna som går förbi på parkeringen utanför fönstret, samt kungjort för min kollega att jag nu har påbörjat en ledare.
Hade jag haft ett Up-halsband hade omgivningen fått stå ut med konstanta utbristanden i stil med:
”Kommentarsfältsdrama ”
”Narighet ”
”Främling på gården ”
”Duktighetsbekräftelse ”
Visst, jag får saker gjorda ändå. Men hur många gånger har jag inte slitit mitt hår över jobb utanför kontorstid för att jag vissa arbetsdagar har haft ett uppmärksamhetsspann motsvarande en tvååring på tjack?

Enligt en amerikansk studie prokrastinerar uppåt 95 procent av alla studenter och 50 procent uppger att det leder till problem. De flesta av oss har väl erfarit hur mycket bättre man mår om man bara tar tag i saker direkt? Likförbannat klarar en majoritet av oss inte av att göra det. Jag önskar att det kunde finnas en 100 procent effektiv metod för att komma över det här beteendet. Och då menar jag inte ”gör upp ett schema” eller ”skapa ett belöningssystem för dig själv” – det är bara ytterligare ett moment som jag kan prokrastinera sönder.
Den typen av lösning jag efterfrågar är ”backa tre gånger runt en tall i fullmåne iklädd en mantel medan du nynnar på valfri snapsvisa så kommer du aldrig mer att behöva uppsöka Instagram när du skriver C-uppsats”. Något man behöver göra en gång, sen är man botad.

Men det finns inga mirakelkurer, inget vaccin mot dålig karaktär, så istället har vi bestämt oss för att prova det här med att arbeta i ”units” på kontoret. Alltså att man arbetar ostört med en sak 45 minuter åt gången. Däremellan får man gör annat. En bra arbetsdag ska man lyckas klämma ur sig fyra units.
Tror väl fortfarande att det där med tallen och baklängesgången är mer min kopp te, men vi testar det här ett tag i alla fall.
I det här reportaget kan du läsa mer om prokrastinering och hur man tar sig ur träsket.

Se där ja. En unit klar.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…